Genmaicha Kyoto BIO 70g

Opis
Genmaicha to tradycyjny specjał japoński. Jest to mieszanka herbaty zielonej z prażonym ryżem, nadaje się szczególnie w parne dni, zawiera mało kofeiny (teiny). Świetnie komponuje się z jedzeniem, bardzo często podawana jest do sushi, wspomaga trawienie rybiego tłuszczu. Listki z kultywaru Yabukita i Kanayamidori. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza herbatę z brązowym ryżem.
'Niemiecka' legenda opowiadana przez Japończyka, mówi że w dawnej Japonii, imię Genmai, nosił sługa shoguna, który ośmielił się podać swojemu panu herbatę w naczyniu nie dokładnie oczyszczonym z ryżu. Shogun, wzburzony stanem naczynia, nakazał ściąć swojego sługę. Potem spróbował naparu z ryżem, który okazał się smaczny i nazwany Genmai-cha na cześć swojego wynalazcy.
Charakterystyka
PAKOWANA | 70g |
Ilość [g/ml] | 2 g / 100 ml |
Temperatura | 90°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 2 |
Inne zalecenia | drugi napar 1 minuta |
Rok zbiorów | 2017 |
Data ważności | 31.12.2019 |