Gui Hua Cha - Kwiaty cynamonowca
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
24 godziny
Opis
Cena domyślna za 25g
Herbata z kwiatami cynamonowca. Tradycyjna chińska receptura z prowincji Anhui – zielona herbata aromatyzowana kwiatem wończy (Osmanthus fragrans). Między drobnymi, nierównymi listkami herbaty przemieszane są drobne kwiaty cynamonowca, których zniewalający zapach był od stuleci inspiracją dla chińskich pisarzy. Charakterystycznego, słodkiego i kwiatowego smaku herbaty nie należy mylić korą cynamonu, z którą herbata nie ma wiele wspólnego.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 65°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2019 |
Data ważności | 31.12.2021 |
H.Ania
Jeśli ktoś nie przepada za zielonymi herbatami, bo kojarzą mu się z cierpkością, to myślę że Gui Hua będzie mu je w stanie odczarować. Dodatek kwiatu cynamonowca sprawia że napar jest wyraźnie słodszy, ale nie tak nachalnie kwiatowy jak w herbatach jaśminowych, jeśli ktoś nie jest ich fanem. Liście sprawdzają się zarówno w parzeniu wielokrotnym w czajniku, ale również przy nasypaniu mniejszej ilości do kubka jeśli potrzebujemy czegoś delikatnego rano, np. do śniadania.
Kamil
Zaskakująca herbata, bardzo delikatna i słodka, zwłaszcza parzona w niskiej temperaturze. Pierwsze skojarzenie smaków i aromatów: landrynka!
CzajmanStas
Ciekawa w smaku herbata. Nie mylić tylko z korą cynamonowca. Osmantus to coś zupełnie innego. W smaku bardziej przypomina kwiaty z cytrusami. Jedną porcję liści można zaparzyć co najmniej 3x. Za tak niską cenę, tak wysoka jakość - polecam wszystkim. Bardziej doświadczeni mogą eksperymentować sobie z temperaturą. Gui Hua parzona w 70% jest bardzo słodziutka, natomiast w 80% nabiera nut bardziej cytrusowo-kwaskowatych.
Joasia
Uwielbiam ją ze względu na jej słodko kwiatowe nuty, z domieszką owoców. Łatwa do zaparzenia i wszystkie 3 napary są pełne smaku i aromatu. Myślę, że ten smak każdemu przypadnie do gustu.