Nokcha Sejak BIO 2017 50 g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 95,00 zł 95.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Nok Cha w dosłownym tłumaczeniu to „zielona herbata“. Jest to bardzo wysokiej jakości, ręcznie zbierana i przetwarzana zielona herbata z Półwyspu Koreańskiego (na górskim obszarze Parku Narodowego Jirishan). Ogromny rarytas, sprowadzana do Europy bezpośrednio i pod osobistym nadzorem plantatora i mistrza ceremonii herbacianej Pana Cho Yun Seok z Jukro.

Herbata typu Sejak - zbierana w okresie po Kogu (20 kwietnia) do początku maja. Ciemnozielony, drobny liść jest równomiernie zwinięty. Zbieranie odbywa się przez kilkanaście godzin dziennie, następnie tego samego dnia po przewiezieniu do małej fabryki liście poddawane są prażeniu, formowaniu i suszeniu. Procedura jest ściśle określona i nadzorowana osobiście przez Pana Cho, który poza uprawianiem herbaty jest wykładowcą uprawy i produkcji herbaty w szkole wyższej w Hadongu. Dlatego proces technologiczny produkcji Nokchy, częściowo prowadzony mechanicznie, prowadzony jest pod ścisłą, osobistą kontrolą wszelkich parametrów, które koryguje się w zależności od warunków chwilowych (m.in. temperatura, wilgotność, czas). Przetworzone termicznie i uformowane liście rozkłada się na matach-sitach i pozostawia do wysuszenia na noc. Następnego dnia odbywa się drugi etap prażenia (do niedawna utrzymywany w tajemnicy) oraz sortowanie, pakowanie.

Sposób produkcji Nokchy został zapoczątkowany przed trzema pokoleniami, kiedy Babka Pana Cho rozpoczęła uprawę i produkcję na polach Jukro po powrocie z Japonii po Wojnie Koreańskiej. Jej ojciec z całą rodziną został zabrany z Korei wraz z wojskiem japońskim jako, że był lekarzem - dentystą. Pozostali członkowie rodziny po zsyłce do Nipponu pracowali przy produkcji japońskiej herbaty. W zielonej herbacie koreańskiej doskonale odzwierciedla się spryt i zaradność Koreańczyków, którzy z jednej strony czerpią z najlepszych, tradycyjnych chińskich metod obróbki herbaty (prażenie na patelniach), z drugiej strony ich myśl techniczna i precyzja procesów jest nie gorsza od sąsiadującej japońskiej perfekcji.  

Napar herbaty jest jasnozielony, ma świeży aromat i wyrazisty smak, bardzo charakterystyczny i niespotykany w herbatach z innych regionów. Liście są bardzo wydajne, dostarczają niesamowitych i wyraźnych wrażeń smakowych przez kilka naparów. Co więcej, specyficzna, prażona nuta, uwalnia się bardzo szybko, pierwszy raz uderzając w nozdrza już po wrzuceniu suszu do rozgrzanego czajnika. Tradycyjnie herbatę w Korei parzy się w czajnikach z boczną rączką, a gotowy napar zlewa się do miski, następnie do czarek wszystkich gości. 

 

 

Charakterystyka

PAKOWANA 50g
Ilość [g/ml] 3 g/ 100 ml
Temperatura 75°C
Czas parzenia 1,5 min
Ilość naparów 5
Inne zalecenia w miarę parzenia kolejnych naparów ZWIĘKSZAJ temperaturę i/lub czas parzenia
Rok zbiorów 2017
Data ważności 12.2018

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl