Zielona herbata Chun Mei - 'Drogocenne Brwi'

Opis
Cena domyślna za 25 g
Oryginalna wersja standardowego gatunku zielonej herbaty liściastej do picia codziennego z prowincji Zhejiang. Chun Mei zalicza się wprawdzie do najprostszych herbat, mimo to występuje na rynku w nieskończenie dużej ilości odmian. Jej podobieństwa uprawia się również w Indiach, Sri Lance i innych krajach. Jest jedną z pierwszych herbat, którą można było się delektować na Zachodzie już w XVIII wieku. Jest sprzedawana w bardzo szerokiej skali jakości, od perfekcyjnie uformowanych o jednakowej strukturze listków, aż po odpady, które kończą w torebkach. Nazwa wzięła się z tego, iż Chińczykom kształt listków przypominał niewielkie brwi i została wyprowadzona z określenia "zhenmei" oznaczającego "drogocenne brwi".
Charakterystyka herbaty Chun Mei:
Jasnozielone, nieregularne liście zwinięte w małe szaro zielone kuleczki, o wielkości ok. 0,5 cm. Metaliczny połysk jest oznaką świeżości tej herbaty. Napar jest przejrzysty, żółto-zielony, lekko cierpki w smaku i zapachu. Dzięki swej "gładkości", delikatnie słodko kwaśnemu i przyjemne gorzkiemu smakowi jest popularna nie tylko w Chinach, ale i na całym śweicie. Troszkę dymny smak jest znakiem dobrej jakości tej herbaty. Paleta smaków dobrze łączy się z różnymi dodatkami, dlatego używa się jej np. do produkcji herbat jaśminowych. Nadaje się do łączenia z przyprawami, dodatkami, np. z miętą - herbata Touaregów (dostępna w naszym asortymencie).
Charakterystyka
Ilość liści | 1 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Charakterystyka liścia | Nieregularne , szaro zielone liście o przejrzystym żółto - zielonym i lekko cierpkim naparze. |
Kolor herbaty | Zielona |
Pochodzenie | Chiny, Prowincja Sichuan |
Mateusz
Proponuję parzyć: 2.5g, 250ml, 80°C, kolejne parzenia: 1:45, 2:30. W smaku orzeszki ziemne, cukier trzcinowy, póżółkłe łodygi, siano. Lekko cierpka i ściągająca. Bardzo satysfakcjonująca na co dzień, zwłaszcza za tę cenę.
CzajmanStaś
Bardzo popularna, prosta zielona chińska herbatka do codziennego picia, raczej na jeden napar. W smaku wyczuwalny prażony orzech, lekko sfermentowane liście z dymną nutką. Lubię ją parzyć na dwa sposoby. 1. 2g (czubata łyżeczka)/100ml, 70 stopni przez 2 minuty. Wychodzi subtelnie słodka i gładka, nie ściąga języka. 2. 2g/100ml, 80 stopni przez 1,5 minuty. Znacznie bardziej wyraźna, kwaskowato-cierpkawa, ściągająca język.