Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019
60,00 zł 45,00 zł
szt.
Moli Hua Cha - Que She Jian - Ptasi języczek
Moli Hua Cha - Que She Jian - Ptasi języczek
7,50 zł 6,00 zł
szt.
Qi Hong Mao Feng - Giętkie Pędy z Qi Men
Qi Hong Mao Feng - Giętkie Pędy z Qi Men
16,25 zł 15,00 zł
szt.
Matcha Natural kulinarna
Matcha Natural kulinarna
25,00 zł 20,00 zł
szt.
Nowości w sklepie

Herbata biała - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA

Lekko utleniane (fermentowane*) - stopień przetworzenia: 10 – 20%

Herbata biała charakteryzuje się wyjątkowym kształtem liści, które w herbatach białych są w całości, liśćmi częściowo pociemniałymi lub białymi i srebrnymi tipsami (ze szczytu rośliny). Zebrane z krzewów liście układa się na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdnięcia. Co jakiś czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści dochodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszym przemianom. 

Herbata biała wytwarzana jest z najdelikatniejszych listków, przez co jej smak i aromat jest wyjątkowy, bardzo subtelny i łagodny. Przez specyficzny sposób obróbki biała herbata zwiera duże ilości składników korzystnych dla organizmu, tj. witaminę C, przeciwutleniacze oraz polifenole i kofeinę.

Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka, kilkanaście minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut. Przygotowując napar wodą o niższej temperaturze można uzyskać ciekawe profile smakowe, nie dające się wydobyć podczas parzenia wrzątkiem. Herbaty białe nadają się do parzenia wielokrotnego, nawet jest to zalecane, gdyż ich aromat uwalnia się stopniowo z kolejnymi naparami. 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl