Promocje
Yerba Mate Despalada
Yerba Mate Despalada
20,00 zł 16,00 zł
szt.
Zielona herbata Moli Hua Cha - Herbata jaśminowa
Zielona herbata Moli Hua Cha - Herbata jaśminowa
5,00 zł 4,00 zł
szt.
Jin Mao Feng - Złota Korona 2021
Jin Mao Feng - Złota Korona 2021
16,25 zł 13,00 zł
szt.
Herbata Zielona Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2021
Herbata Zielona Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2021
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Kenia FOP
Kenia FOP
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Dian Hong Golden Yunnan
Dian Hong Golden Yunnan
7,50 zł 6,00 zł
szt.
Bestsellery TOP 20
Herbata czarna Jin Zhen Gold - Złote szpilki 2021
Herbata czarna Jin Zhen Gold - Złote szpilki 2021
22,50 zł
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
29,00 zł
szt.
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
40,00 zł
szt.
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
90,00 zł
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
110,00 zł
szt.

Herbata biała - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA

Lekko utleniane (fermentowane*) - stopień przetworzenia: 10 – 20%

Herbata biała charakteryzuje się wyjątkowym kształtem liści, które w herbatach białych są w całości, liśćmi częściowo pociemniałymi lub białymi i srebrnymi tipsami (ze szczytu rośliny). Zebrane z krzewów liście układa się na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdnięcia.

Co jakiś czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści dochodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszym przemianom. 

Herbata biała wytwarzana jest z najdelikatniejszych listków, przez co jej smak i aromat jest wyjątkowy, bardzo subtelny i łagodny. Przez specyficzny sposób obróbki biała herbata zwiera duże ilości składników korzystnych dla organizmu, tj. witaminę C, przeciwutleniacze oraz polifenole i kofeinę.

Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka, kilkanaście minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut. Przygotowując napar wodą o niższej temperaturze można uzyskać ciekawe profile smakowe, nie dające się wydobyć podczas parzenia wrzątkiem. Herbaty białe nadają się do parzenia wielokrotnego, nawet jest to zalecane, gdyż ich aromat uwalnia się stopniowo z kolejnymi naparami. 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl