
Herbata biała - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA
Lekko oksydowane (fermentowane) - stopień przetworzenia: 10 – 20%
Herbaty białe produkowane są z najdelikatnieszych listków przez co ich smak i aromat jest wyjątkowy, bardzo subtelny i łagodny. Przez specyficzny sposób obróbki herbata biała zwiera duże ilości składników korzystnych dla organizmu, tj. witaminę C, przeciwutleniacze oraz polifenole i kofeinę.
Sposób obróbki: zebrane z krzewów liście układa się na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdnięcia. Co jakiś czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści dochodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszemu procesowi oksydacji.
Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.