Herbata biała - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA

Lekko utleniane (fermentowane)* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata biała charakteryzuje się wyjątkowym kształtem liści, które w herbatach białych są w całości, liśćmi częściowo pociemniałymi lub białymi i srebrnymi tipsami (ze szczytu rośliny). Zebrane z krzewów liście układa się na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdnięcia.

Herbata biała Bai Mu Dan Upper Grade - Biała piwonia BIO 2022

Herbata biała Bai Mu Dan Upper Grade - Biała piwonia BIO 2022
Herbata biała Bai Mu Dan Upper Grade - Biała piwonia BIO 2022

Wyższa klasa popularnej i cenionej herbaty białej, charakteryzuje się bardzo dokładnym sposobem przetworzenia (rozkładana na tacach i lekko potrząsana, fermentowana w niewielkim stopniu). Słynny reprezentant prowincji Fujian.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 16,25 zł
szt.

Herbata biała Dhara White 40 g

Herbata biała Dhara White 40 g
Herbata biała Dhara White 40 g

Herbata z dzikich krzewów rosnących w naturalnym biotopie pra-lasu. Uprawa zakwalifikowana jako "Forest Friendly Farming".

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 95,00 zł
szt.

Herbata biała Ya Bao - Pączek, który jest skarbem 2021

Herbata biała Ya Bao - Pączek, który jest skarbem 2021
Herbata biała Ya Bao - Pączek, który jest skarbem 2021

Unikalna herbata biała, masywne pąki dziko rosnących drzew herbacianych.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 21,25 zł
szt.

Herbata biała Yin Zhen - Srebrne Szpilki 2021

Herbata biała Yin Zhen - Srebrne Szpilki 2021
Herbata biała Yin Zhen - Srebrne Szpilki 2021

Królowa białych herbat. Tylko zdrowe, mocne, lecz przede wszystkim kruche pędy pokryte meszkiem zbiera się i przetwarza wyłącznie ręcznie w miejscu urodzenia tej szlachetnej herbaty, w chińskiej prowincji Hunan.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 30,00 zł
szt.

Herbata Pu Erh - Biała - Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200 g

Herbata Pu Erh -  Biała - Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200 g
Herbata Pu Erh - Biała - Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200 g

Biała herbata dojrzewająca prasowania w kształt kołacza o kwiatowym aromacie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 80,00 zł
szt.

Co jakiś czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści dochodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszym przemianom. 

Herbata biała wytwarzana jest z najdelikatniejszych listków, przez co jej smak i aromat jest wyjątkowy, bardzo subtelny i łagodny. Przez specyficzny sposób obróbki biała herbata zwiera duże ilości składników korzystnych dla organizmu, tj. witaminę C, przeciwutleniacze oraz polifenole i kofeinę.

Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka, kilkanaście minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut. Przygotowując napar wodą o niższej temperaturze można uzyskać ciekawe profile smakowe, nie dające się wydobyć podczas parzenia wrzątkiem. Herbaty białe nadają się do parzenia wielokrotnego, nawet jest to zalecane, gdyż ich aromat uwalnia się stopniowo z kolejnymi naparami. 

*O procesie ciemnienia nieenzymatycznego i enzymatycznego (tzw. oksydacji / fermentacji) świeżych liści herbaty

Zebrane liście więdną i utleniają się do momentu aż proces ten zostanie celowo przerwany w momencie odpowiednim dla danego koloru herbaty. Proces biochemicznych przemian zachodzący w zerwanych z krzewu liściach określa się jako ciemnienie nieenzymatyczne (związane z oddziaływaniem czynników zewnętrznych) oraz enzymatyczne (z udziałem katalizatorów przyśpieszających reakcje). W przypadku herbat wciąż używa się niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

Przemiany zachodzące w liściach herbaty są zatem bardzo skomplikowane. Jeśli w procesie bez przeszkód bierze udział tlen trudno mówić o fermentacji, ponieważ jest to ciemnienie nieenzymatyczne. Jednak gdy liście herbaty przykrywa się utrudniając dostęp do tlenu, wówczas proces ten jest enzymatyczny i dlatego właśnie herbaty ciemne Pu Erh nazywane są często fermentowanymi albo późno fermentowanymi (post-fermented). Podobny problem pojawia się w przypadku herbaty żółtej, gdzie na późniejszym etapie produkcji trzyma się zamkniętą w odpowiedniej wilgotności i wysokiej temperaturze, dzięki czemu nabiera swojego wyjątkowego charakteru. Warto też zauważyć, że w procesie produkcji herbaty stosuje się także wiele innych metod wpływających na strukturę i proces przemian liści, które nie są podawane do wiedzy publicznej, a nieraz stanowią o wyjątkowości danej herbaty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl