
Kategorie
Region uprawy
Dostępność
Ocena
Cena
-
od
do
Herbata biała - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA
Lekko utleniane (fermentowane*) - stopień przetworzenia: 10 – 20%
Herbata biała charakteryzuje się wyjątkowym kształtem liści, które w herbatach białych są w całości, liśćmi częściowo pociemniałymi lub białymi i srebrnymi tipsami (ze szczytu rośliny). Zebrane z krzewów liście układa się na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdnięcia.
Herbata biała Bai Mu Dan Upper Grade - Biała piwonia

Wyższa klasa popularnej i cenionej herbaty białej, charakteryzuje się bardzo dokładnym sposobem przetworzenia (rozkładana na tacach i lekko potrząsana, fermentowana w niewielkim stopniu). Słynny reprezentant prowincji Fujian.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata biała Dhara White 40 g

Herbata z dzikich krzewów rosnących w naturalnym biotopie pra-lasu. Uprawa zakwalifikowana jako 'Forest Friendly Farming'.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata biała Rwanda Silver Needle Tea 'Srebrna Igła' BIO

Herbata z samych szczytowych liści, mocniejsza od chińskich sióstr.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata biała Yin Zhen - Srebrne Szpilki

Królowa białych herbat. Tylko zdrowe, mocne, lecz przede wszystkim kruche pędy pokryte meszkiem zbiera się i przetwarza wyłącznie ręcznie w miejscu urodzenia tej szlachetnej herbaty, w chińskiej prowincji Hunan.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata Pu Erh - Biała - Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200g

Biała herbata dojrzewająca o kwiatowym aromacie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Co jakiś czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści dochodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszym przemianom.
Herbata biała wytwarzana jest z najdelikatniejszych listków, przez co jej smak i aromat jest wyjątkowy, bardzo subtelny i łagodny. Przez specyficzny sposób obróbki biała herbata zwiera duże ilości składników korzystnych dla organizmu, tj. witaminę C, przeciwutleniacze oraz polifenole i kofeinę.
Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka, kilkanaście minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut. Przygotowując napar wodą o niższej temperaturze można uzyskać ciekawe profile smakowe, nie dające się wydobyć podczas parzenia wrzątkiem. Herbaty białe nadają się do parzenia wielokrotnego, nawet jest to zalecane, gdyż ich aromat uwalnia się stopniowo z kolejnymi naparami.
*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów.