
Kategorie
Region uprawy
Dostępność
Herbata czarna / czerwona - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: HONG CHA (zh. czerwona herbata), po japońsku: KOO CHA, w językach zachodnich: HERBATA CZARNA
Herbaty w pełni fermentowane - stopień fermentacji: 80 – 90%
Herbaty w pełni fermentowane, pochodzące z Chin – odpowiednik herbat czarnych. Herbaty czerwone są w Polsce najpopularniejszym rodzajem herbaty, znanym w każdym domu. Niestety często forma w jakiej występuje czerwona herbata sprawia, że jej popularność z roku na rok spada. Nasze liściaste herbaty czerwone są jednak najwyższej jakości przez co dają niesamowite wrażenia smakowe.
Nie mylić z herbatami w Polsce nazywanymi 'czerwona', o ziemistym lub piwnicznym aromacie, które figurują w kategorii Herbaty Pu Erh PUER / CIEMNA.
Zalewać wodą tuż po zagotowaniu, część herbat czerwonych można zalewać wielokrotnie. Herbaty o delikatnych listkach zalewać chłodniejszą wodą.