Promocje
Matcha Kyoto BIO 30g
Matcha Kyoto BIO 30g
90,00 zł 63,00 zł
Dian Hong Golden Yunnan
Dian Hong Golden Yunnan
7,50 zł 6,00 zł
szt.
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
60,00 zł 30,00 zł
szt.
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Śliwkowa
Śliwkowa
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Hojicha Kyoto BIO 50g
Hojicha Kyoto BIO 50g
40,00 zł
szt.
Liście wiśni - Sakura 40g
Liście wiśni - Sakura 40g
90,00 zł
szt.
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
80,00 zł
szt.
Tamaryokucha Ureshino 70g
Tamaryokucha Ureshino 70g
70,00 zł
szt.
Sencha Kyoto 50g
Sencha Kyoto 50g
55,00 zł
szt.
Matcha Kyoto BIO 30g
Matcha Kyoto BIO 30g
90,00 zł 63,00 zł
Kukicha Kyoto BIO 70g
Kukicha Kyoto BIO 70g
55,00 zł
szt.
Kabukicha Kyoto BIO 50g
Kabukicha Kyoto BIO 50g
95,00 zł
szt.
Gyokuro Kyoto BIO 50g
Gyokuro Kyoto BIO 50g
95,00 zł
szt.
Genmaicha Kyoto BIO 70g
Genmaicha Kyoto BIO 70g
55,00 zł
szt.
Bancha Kyoto BIO 70g
Bancha Kyoto BIO 70g
60,00 zł
szt.
Wooricha (Pariocha) BIO 2019
Wooricha (Pariocha) BIO 2019
95,00 zł
szt.

Herbata czarna / czerwona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HONG CHA (zh. czerwona herbata), po japońsku: KOO CHA, w językach zachodnich: HERBATA CZARNA

Herbaty w pełni fermentowane - stopień fermentacji: 80 – 90%

Herbaty w pełni fermentowane, pochodzące z Chin – odpowiednik herbat czarnych. Sposób produkcji: wilgotne listki są układane aby zwiędły na ramach, pod którymi jest nawiew ciepłego powietrza. Potem wkłada się je do rollerów (wanna rotacyjna), w których dochodzi do naruszenia ich struktury komórkowej i rozpoczyna się głęboka enzymatyczna oksydacja uwolnionych polifenoli. Następnie listki rozkłada się na tzw. stołach fermentacyjnych, w pomieszczeniach, w których jest utrzymywana wysoka temperatura i odpowiednia wilgotność. Tu dochodzi do pełnej fermentacji. W końcowym etapie herbaty są dokładnie dosuszone na suszarkach pasowych a następnie sortowane.

Nie mylić z herbatami w Polsce nazywanymi 'czerwona', o ziemistym lub piwnicznym aromacie, które figurują w kategorii PUER / CIEMNA.

Zalewać wodą tuż po zagotowaniu, część herbat czerwonych można zalewać wielokrotnie. Herbaty o delikatnych listkach zalewać chłodniejszą wodą. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl