Herbata czarna / czerwona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HONG CHA (zh. czerwona herbata), po japońsku: KOO CHA, w językach zachodnich: HERBATA CZARNA

Herbaty w pełni fermentowane - stopień fermentacji: 80 – 90%

Herbaty w pełni fermentowane, pochodzące z Chin – odpowiednik herbat czarnych. Sposób produkcji: wilgotne listki są układane aby zwiędły na ramach, pod którymi jest nawiew ciepłego powietrza. Potem wkłada się je do rollerów (wanna rotacyjna), w których dochodzi do naruszenia ich struktury komórkowej i rozpoczyna się głęboka enzymatyczna oksydacja uwolnionych polifenoli. Następnie listki rozkłada się na tzw. stołach fermentacyjnych, w pomieszczeniach, w których jest utrzymywana wysoka temperatura i odpowiednia wilgotność. Tu dochodzi do pełnej fermentacji. W końcowym etapie herbaty są dokładnie dosuszone na suszarkach pasowych a następnie sortowane.

Nie mylić z herbatami w Polsce nazywanymi 'czerwona', o ziemistym lub piwnicznym aromacie, które figurują w kategorii PUER / CIEMNA.

Zalewać wodą tuż po zagotowaniu, część herbat czerwonych można zalewać wielokrotnie. Herbaty o delikatnych listkach zalewać chłodniejszą wodą. 

Nepal Ilam Autumnal BIO 2017 Nepal Ilam Autumnal BIO 2017
Region uprawy: Nepal
Cena: 9,25 zł
szt.
zobacz więcej
Nepal Kuwapani Nepal Kuwapani
Region uprawy: Nepal
Cena: 9,25 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl