
Kategorie
Dostępność
Ocena
Cena
Herbaty japońskie
Herbaty pochodzące z Japonii to herbaty wyjątkowe. Camellia sinensis przybyła do Japonii z Chin na początku IX wieku i od tamtego czasu zaczęła się w tym kraju rozwijać wyjątkowa kultura picia naparu z jej liści, stąd też dzisiaj herbaty chińskie i japońskie różnią się nie tylko procesami technologicznymi i smakiem, ale też całą tradycją z nimi związaną. Jedyna rzecz, która pozostała niezmienna dla tych krajów, to podejście do herbaty w sposób ceremonialny (na co ogromny wpływ miał buddyzm, filozofia shintō w Kraju Kwitnącej Wiśni i taoizm oraz konfucjanizm w Państwie Środka). Ceremonie te, do dziś, cechują się ogromną dbałością o każdy szczegół, a to sprawia, że możemy cieszyć wszystkie zmysły, skupiając się na odczuciach i na wolnym, swobodnym przepływie bodźców płynących przez ciało z tej cudownej rośliny.
Genmaicha PIRAMIDKA

Genmaicha to zielona herbata japońska z dodatkiem prażonego ryżu. Jest to tradycyjny napój serwowany podczas posiłków w Kraju Kwitnącej Wiśni. Dawniej herbata biedaków, którzy "ulepszali" herbatę ryżem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha PIRAMIDKA

Hojicha to interesująca prażona herbata łodyżkowa. Szczególnie polecana jako napój po lub do posiłku. Napar o odcieniu brązowym, aromacie i smaku świeżo pieczonego chleba. Zawiera znikoma ilość kofeiny i nie pobudza jak inne herbaty zielone.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Liście wiśni - Sakura 40g 2020

Tylko w ofercie Czajowni! Wyjątkowy rarytas z Kraju Kwitnącej Wiśni. Młode liście specjalnej odmiany drzewa wiśniowego, obrywa się ręcznie tylko raz do roku, w sierpniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha Kyoto BIO 30g 2020

Japoński specjał – zielona herbata sproszkowana najwyższej klasy, jest używana podczas japońskich ceremonii herbacianych - Chanoyu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Matcha Olej

Japońska specjalność do herbacianych deserów
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sakura PIRAMIDKA

Sakura to wyjątkowy rarytas z Kraju Kwitnącej Wiśni (Japonia). Młode liście specjalnej odmiany drzewa wiśniowego połączone z delikatnością zielonej herbaty łodyżkowej Kukicha. Herbata nie posiada żadnych sztucznych aromatów a jedynie naturalny pochodzący z liści drzewa wiśniowego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha PIRAMIDKA

Sencha to japońska klasyczna herbata zielona z drugich zbiorów. Listki długie, ciemnozielone, płaskie. Aromat świeży, roślinny, lekko trawiasty. Napar łagodny, barwy zielonej. Herbata pochodzi z kultywaru Yabukita, z upraw w Uji, typ fukamushicha.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020

Klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczony do picia codziennego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Genmaicha Kyoto BIO 50g 2020

Herbata liściasta sencha z dodatkiem prażonego ryżu to tradycyjny specjał japoński.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020

Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020

Prażona herbata łodyżkowa polecana jako napój po obfitym obiedzie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2020

Kabukicha (kabusecha) to herbata zacieniana przez 14 dni przed zbiorem, charakteryzuje się wyrazistym smakiem umami.
Dostępność: brak towaru
Zielona herbata Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 50g 2020

Jedyna japońska herbata obrabiana chińską metodą prażenia na gorących patelniach.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020

Herbata składająca się zarówno z listków jak i w większości łodyżek krzewu herbcianego, które wyodrębniane są w procesie separacji optycznej. Tak powstała herbata ma pełnowartościowy smak i aromat, jednak ma bardzo niską zawartość kofeiny (teiny).
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Codzienna

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020

Koicha wytwarzana jest z liści zrywanych z krzewów herbacianych, które mają co najmniej 30 lat. Jest bardzo delikatna i wyrafinowana, ma aksamitną, łagodną konsystencję i słodki zapach.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Natural BIO 50g

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha. Często używana w japońskiej kuchni jako składnik do wielu potraw, deserów i słodyczy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata w Japonii pierwotnie była traktowana jako lekarstwo, z tego też powodu, była stosowana w japońskiej ceremonii przygotowywania herbaty, znanej jako Sadō czyli "droga herbaty" lub Chanoyu - "wrzątek na herbatę". Droga herbaty odnosi się w tym przypadku przede wszystkim do herbaty Matcha - zacienianej przez kilka tygodni i zmielonej, o intensywnym, jasnozielonym kolorze. Podczas picia tak wysokogatunkowej herbaty, jaką jest matcha wypija się zarówno wodę niezbędną to jej przygotowania jak i sam sproszkowany liść, to wszystko sprawia, że nasze ciało absorbuje z naparu niezwykłą wręcz porcję wielu prozdrowotnych składników, takich jak antyoksydanty (1 gram herbaty Matcha dostarcza organizmowi ponad 5 razy więcej antyoksydantów niż gorzka czekolada, 10 razy więcej niż orzechy włoskie czy 50 razy więcej niż szpinak*), EGCG - silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, L-teaina, znana jako "smart drug", wyraźnie poprawiająca pamięć i koncentrację oraz charakterystycznie relaksująca ciało, oraz teina, która pobudza ciało i umysł. Z tego też powodu, w Japonii z matchy robi się praktycznie wszystko - od wytrawnych potraw, po napoje i desery.
*źródło: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacites of Common Foods in the United States
Mimo tego, japończycy słyną także z najwyższej jakości herbat liściastych, takich jak Gyokuro czy powszechnie znana Sencha. Charakterystyczny smak umami jest tym, czego często można szukać w wielu herbatach zielonych wysokiej jakości. Są też oczywiście wyjątki, takie jak Hōjicha, czyli prażone łodyżki o chlebowo-słodowym smaku.
W znakomitej większości, w Japonii produkuje się herbaty zielone. Procesy, przez które przechodzą herbaty liściaste wymagają dużej pracy i są to: zacienianie (jedynie dla herbat najwyższej jakości, jak Kabukicha czy Gyokuro), które wpływa na wzmożoną produkcję L-Teaniny odpowiedzialnej za smak umami, zbieranie liści, zarówno ręcznie jak i maszynowo, zakończenie oksydacji liści przy użyciu pary wodnej (w Chinach najczęściej oksydację przerywa się na wokach), wielokrotne suszenie, zwijanie i końcowa klasyfikacja oraz przebieranie liści.
Wszystkie herbaty japońskie w sklepie Czajowni są herbatami wysokiej jakości, ponieważ sprowadzamy je z samego źródła - jest to wynik wielu lat doświadczeń i poznania niezwykłych plantatorów i ludzi herbaty takich jak Pan Masahiro Takada, japońskiego mistrza herbacianego, który selekcjonuje i dostarcza te herbaty dla nas, oraz dzieli się niezwykłymi przepisami i tajemnicami, abyście mogli cieszyć się herbacianą czarką wypełnioną naparem najwyższej klasy.