Herbata oolong - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: QIHONG CHA, po japońsku SEI CHA, znane też jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi.

Częściowo fermentowane - stopień fermentacji: 15 – 70%

Określane także jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi. Herbata oolong to jedna z bardziej różnorodnych herbat pośród wszystkich.

Herbata oolong Tie Guan Yin Supergrade - Żelazna bogini miłosierdzia

Herbata oolong  Tie Guan Yin Supergrade - Żelazna bogini miłosierdzia
Herbata oolong Tie Guan Yin Supergrade - Żelazna bogini miłosierdzia

W dosłownym tłumaczeniu "Żelazna Bogini Miłosierdzia", swoją nazwę zawdzięcza chińskiej bogini, dzięki której według miejscowej legendy możemy cieszyć się tą herbatą. Tie Guan Yin to najbardziej znany gatunek chińskich oolongów, liście są zwinięte do małych kuleczek.

 

Dostępność: brak towaru

Cena: 18,75 zł

Wyjątkowość herbaty oolong polega tym, że w zależności o rejonu uprawy produkuje się ją nieco inaczej, proces różni się szczegółami. Poszczególne rodzaje herbat oolong pochodzą z właściwych sobie kultywarów. Oolongi zapewniają przez to ogromną paletę smaków i aromatów.

Większość herbat oolong można zaparzać wielokrotnie, wodą około 80-90°C, przez 2 minuty. Zanany i popularny jest też sposób parzenia KONG-FU CHA, polega na sporządzaniu wielu krótkich parzeń (15-30 sekund) wrzącą wodą. Należy wtedy użyć dużej ilości liści i małego czajniczka.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl