
Kategorie
Dostępność
Ocena
Herbata oolong - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: QIHONG CHA, po japońsku SEI CHA, znane też jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi.
Częściowo fermentowane - stopień fermentacji: 15 – 70%
Określane także jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi. Herbata oolong to jedna z bardziej różnorodnych herbat pośród wszystkich.
Herbata oolong Feng Huang Dan Cong Upper Grade - Fenix

Absolutnie wyjątkowa herbata o złożonym owocowo-migdałowym smaku. Najlepszej jakości Fenix wprost z gór Wuyi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata oolong Oriental Beauty Tea 50 g 2020

Rarytas wśród oolongów - Dong Fang Mei Ren, inaczej Oriental Beauty.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata oolong Tie Guan Yin Supergrade - Żelazna bogini miłosierdzia

W dosłownym tłumaczeniu "Żelazna Bogini Miłosierdzia", swoją nazwę zawdzięcza chińskiej bogini, dzięki której według miejscowej legendy możemy cieszyć się tą herbatą. Tie Guan Yin to najbardziej znany gatunek chińskich oolongów, liście są zwinięte do małych kuleczek.
Dostępność: brak towaru
Herbata oolong Wu Long - Czarny smok 125g

Stardardowy rodzaj herbaty oolong, o mocnym stopniu utlenienia liści. Pochodzi z prowincji Fujian, słynnej kolebki znanych gatunków herbat niebiesko-zielonych. Napar o słodko cierpkawym smaku i o aromacie żytniego chleba z nutą orzechów i "zadymionego" karmelu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata oolong Wuyi Da Hong Pao - Wielka purpurowa szata

Król oolongów z góry Wuyi Shan w prowincji Fuijan. Legendarna herbata chińska, tradycyjny dar wśród chińskich wyższych sfer.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Wyjątkowość herbaty oolong polega tym, że w zależności o rejonu uprawy produkuje się ją nieco inaczej, proces różni się szczegółami. Poszczególne rodzaje herbat oolong pochodzą z właściwych sobie kultywarów. Oolongi zapewniają przez to ogromną paletę smaków i aromatów.
Większość herbat oolong można zaparzać wielokrotnie, wodą około 80-90°C, przez 2 minuty. Zanany i popularny jest też sposób parzenia KONG-FU CHA, polega na sporządzaniu wielu krótkich parzeń (15-30 sekund) wrzącą wodą. Należy wtedy użyć dużej ilości liści i małego czajniczka.