
Kategorie
Dostępność
Ocena
Herbata oolong - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: QIHONG CHA, po japońsku SEI CHA, znane też jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi.
Częściowo fermentowane - stopień fermentacji: 15 – 70%
Określane także jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi. Herbata oolong to jedna z bardziej różnorodnych herbat pośród wszystkich.
Herbata oolong Feng Huang Dan Cong Upper Grade - Fenix

Absolutnie wyjątkowa herbata o złożonym owocowo-migdałowym smaku. Najlepszej jakości Fenix wprost z gór Wuyi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata oolong Oriental Beauty Tea 50 g 2020

Rarytas wśród oolongów - Dong Fang Mei Ren, inaczej Oriental Beauty.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata oolong Wu Long - Czarny smok 125g

Stardardowy rodzaj herbaty oolong, o mocnym stopniu utlenienia liści. Pochodzi z prowincji Fujian, słynnej kolebki znanych gatunków herbat niebiesko-zielonych. Napar o słodko cierpkawym smaku i o aromacie żytniego chleba z nutą orzechów i "zadymionego" karmelu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Wyjątkowość herbaty oolong polega tym, że w zależności o rejonu uprawy produkuje się ją nieco inaczej, proces różni się szczegółami. Poszczególne rodzaje herbat oolong pochodzą z właściwych sobie kultywarów. Oolongi zapewniają przez to ogromną paletę smaków i aromatów.
Większość herbat oolong można zaparzać wielokrotnie, wodą około 80-90°C, przez 2 minuty. Zanany i popularny jest też sposób parzenia KONG-FU CHA, polega na sporządzaniu wielu krótkich parzeń (15-30 sekund) wrzącą wodą. Należy wtedy użyć dużej ilości liści i małego czajniczka.