Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
60,00 zł 30,00 zł
szt.
Śliwkowa
Śliwkowa
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Matcha Mini 10 x 2g BIO
Matcha Mini 10 x 2g BIO
50,00 zł 29,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Matcha Mini 10 x 2g BIO
Matcha Mini 10 x 2g BIO
50,00 zł 29,00 zł
szt.
Oriental Beauty 2019
Oriental Beauty 2019
160,00 zł
szt.
Gui Fei  Shan Lin Xi 50g
Gui Fei Shan Lin Xi 50g
85,00 zł
szt.
Tung Ting - Formosa Jade Oolong 50g
Tung Ting - Formosa Jade Oolong 50g
85,00 zł
szt.

Herbata Pu-Erh / ciemna - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HEI CHA (zh. ciemna), po japońsku: KOKU CHA, w językach zachodnich: PU-ERH lub HERBATA CZERWONA

Herbaty późno fermentowane. Stopień fermentacji: 100%. 

Ciemna herbata Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny czy nawet piwniczny smak i zapach.

Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma głębszy aromat i większą wartość. 

Puery dzieli się na dwie kategorie - shu (shou) i sheng. Shu to herbaty wytwarzane z liści poddanych wstępnej obróbce tlenowej. Sheng wytwarza się (prasuje i pozostawia w odpowienidch warukach aby dojrzały) z surowych liści. Prasowane w różne kształty liście herbaty korzystnie jest poddawać starzeniu - przechowywaniu np. w ceramicznych pojemnikach z dostępem powietrza przez kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Wraz z biegiem czasu następują procesy, które zmieniają wygląd liści oraz smak i aromat naparu.  Im strasza herbata tego typu, tym jej wartości wzrasta.

W Chinach, skąd pochodzą puery nazywa się hei-cha (co znaczy herbata ciemna lub czarna). W Europie znane są jako herbaty czerwone, nazwane tak ze względu na kolor naparu. Aby czerpać jak najwięcej z cennych właściwości, herbaty puer należy parzyć ze starannością, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Przed zalaniem wodą i wrzuceniem liści wygrzać naczynie wrzątkiem. Susz można zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a odmiany prasowane nadają się do wielokrotnego zaparzania. Można także stosować metodę KONGFU-CHA, czyli krótkie parzenia wrzątkiem dużej ilości liści.

Herbata Pu-Erh pobudza wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm. Działa kojąco na cały układ pokarmowy. Wspomaga przemianę materii w organizmie, dlatego sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Zawiera wiele związków mineralnych oraz fluoru.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl