Promocje
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
55,00 zł 44,00 zł
szt.
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
50,00 zł 40,00 zł
szt.
Bestsellery TOP 20
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
35,00 zł
szt.
Herbata oolong  Wu Long - Czarny smok 125g
Herbata oolong Wu Long - Czarny smok 125g
35,00 zł
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
135,00 zł
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
40,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.

Herbata Pu Erh / herbata ciemna - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HEI CHA (zh. ciemna), po japońsku: KOKU CHA, w językach zachodnich: PU ERH lub HERBATA CZERWONA

Herbaty późno fermentowane. Stopień fermentacji: 100%. 

Ciemna herbata Pu Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny czy nawet piwniczny smak i zapach.

Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma głębszy aromat i większą wartość.

 

PU ERH / DOJRZEWAJĄCA

Herbata Pu Erh -  Cha Herbata Pu Erh - Cha
Cena: 6,25 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata Pu Erh Peletki Herbata Pu Erh Peletki
Cena: 13,75 zł
szt.
zobacz więcej

Pu erhy dzieli się na dwie kategorie - shu (shou) i sheng. Shu to herbaty wytwarzane z liści poddanych wstępnej obróbce tlenowej. Sheng wytwarza się (prasuje i pozostawia w odpowienidch warukach aby dojrzały) z surowych liści. Prasowane w różne kształty liście herbaty korzystnie jest poddawać starzeniu - przechowywaniu np. w ceramicznych pojemnikach z dostępem powietrza przez kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Wraz z biegiem czasu następują procesy, które zmieniają wygląd liści oraz smak i aromat naparu.  Im strasza herbata tego typu, tym jej wartości wzrasta.

W Chinach, skąd pochodzą pu erhy nazywa się hei-cha (co znaczy herbata ciemna lub czarna). W Europie znane są jako herbaty czerwone, nazwane tak ze względu na kolor naparu. Aby czerpać jak najwięcej z cennych właściwości, herbaty pu erh należy parzyć ze starannością, w miękkiej wodzie, od 2 do 7 min- metoda zachodnia. Przed pierwszym właściwym parzeniem warto przepłukać liście wrzątkiem. Zalewamy je na parę sekund, celem oczyszczenia liści i wylewamy. Susz można zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a odmiany prasowane nadają się do wielokrotnego zaparzania. Można także stosować metodę GONGFU-CHA, czyli krótkie parzenia wrzątkiem (od ok 15 sek, z każdym naparem wydłużamy czas parzenia o parę sekund) dużej ilości liści (6-8g/100 ml) w małym naczyniu.

Herbata Pu-Erh pobudza wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm. Działa kojąco na cały układ pokarmowy. Wspomaga przemianę materii w organizmie, dlatego sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Zawiera wiele związków mineralnych oraz fluoru.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl