Promocje
Herbata oolong  Oriental Beauty Tea 50 g 2020
Herbata oolong Oriental Beauty Tea 50 g 2020
160,00 zł 128,00 zł
szt.
Bestsellery TOP 20
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
90,00 zł
szt.
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
22,50 zł
szt.
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
25,00 zł
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
29,00 zł
szt.
Herbata oolong  La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
Herbata oolong La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
90,00 zł
Herbata oolong  Oriental Beauty Tea 50 g 2020
Herbata oolong Oriental Beauty Tea 50 g 2020
160,00 zł 128,00 zł
szt.
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2020
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2020
110,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
40,00 zł
szt.

Herbata Pu-Erh / herbata ciemna - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HEI CHA (zh. ciemna), po japońsku: KOKU CHA, w językach zachodnich: PU-ERH lub HERBATA CZERWONA

Herbaty późno fermentowane. Stopień fermentacji: 100%. 

Ciemna herbata Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny czy nawet piwniczny smak i zapach.

Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma głębszy aromat i większą wartość. 

Puery dzieli się na dwie kategorie - shu (shou) i sheng. Shu to herbaty wytwarzane z liści poddanych wstępnej obróbce tlenowej. Sheng wytwarza się (prasuje i pozostawia w odpowienidch warukach aby dojrzały) z surowych liści. Prasowane w różne kształty liście herbaty korzystnie jest poddawać starzeniu - przechowywaniu np. w ceramicznych pojemnikach z dostępem powietrza przez kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Wraz z biegiem czasu następują procesy, które zmieniają wygląd liści oraz smak i aromat naparu.  Im strasza herbata tego typu, tym jej wartości wzrasta.

W Chinach, skąd pochodzą puery nazywa się hei-cha (co znaczy herbata ciemna lub czarna). W Europie znane są jako herbaty czerwone, nazwane tak ze względu na kolor naparu. Aby czerpać jak najwięcej z cennych właściwości, herbaty puer należy parzyć ze starannością, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Przed zalaniem wodą i wrzuceniem liści wygrzać naczynie wrzątkiem. Susz można zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a odmiany prasowane nadają się do wielokrotnego zaparzania. Można także stosować metodę KONGFU-CHA, czyli krótkie parzenia wrzątkiem dużej ilości liści.

Herbata Pu-Erh pobudza wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm. Działa kojąco na cały układ pokarmowy. Wspomaga przemianę materii w organizmie, dlatego sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Zawiera wiele związków mineralnych oraz fluoru.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl