Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Dian Lu Wenshan Mao Feng
Dian Lu Wenshan Mao Feng
20,00 zł 12,00 zł
szt.
Matcha Mini 10 x 2g BIO
Matcha Mini 10 x 2g BIO
50,00 zł 20,00 zł
szt.
Matcha Mini 2g BIO
Matcha Mini 2g BIO
5,00 zł 2,50 zł
szt.
Nepal Ilam Pathiwara FF 2019
Nepal Ilam Pathiwara FF 2019
12,50 zł 10,50 zł
szt.
Nowości w sklepie
Ktea Organic Purple Bud Wild Tea - 50 g
Ktea Organic Purple Bud Wild Tea - 50 g
160,00 zł
szt.
Huang Ya - Żółte Pędy 2019
Huang Ya - Żółte Pędy 2019
25,00 zł
szt.
Matcha Koicha Meiju 2019
Matcha Koicha Meiju 2019
160,00 zł
szt.
Nokcha DARACK Organic 40g 2019
Nokcha DARACK Organic 40g 2019
110,00 zł
szt.

Herbata Pu-Erh / herbata ciemna - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HEI CHA (zh. ciemna), po japońsku: KOKU CHA, w językach zachodnich: PU-ERH lub HERBATA CZERWONA

Herbaty późno fermentowane. Stopień fermentacji: 100%. 

Ciemna herbata Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny czy nawet piwniczny smak i zapach.

Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma głębszy aromat i większą wartość. 

Puery dzieli się na dwie kategorie - shu (shou) i sheng. Shu to herbaty wytwarzane z liści poddanych wstępnej obróbce tlenowej. Sheng wytwarza się (prasuje i pozostawia w odpowienidch warukach aby dojrzały) z surowych liści. Prasowane w różne kształty liście herbaty korzystnie jest poddawać starzeniu - przechowywaniu np. w ceramicznych pojemnikach z dostępem powietrza przez kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Wraz z biegiem czasu następują procesy, które zmieniają wygląd liści oraz smak i aromat naparu.  Im strasza herbata tego typu, tym jej wartości wzrasta.

W Chinach, skąd pochodzą puery nazywa się hei-cha (co znaczy herbata ciemna lub czarna). W Europie znane są jako herbaty czerwone, nazwane tak ze względu na kolor naparu. Aby czerpać jak najwięcej z cennych właściwości, herbaty puer należy parzyć ze starannością, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Przed zalaniem wodą i wrzuceniem liści wygrzać naczynie wrzątkiem. Susz można zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a odmiany prasowane nadają się do wielokrotnego zaparzania. Można także stosować metodę KONGFU-CHA, czyli krótkie parzenia wrzątkiem dużej ilości liści.

Herbata Pu-Erh pobudza wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm. Działa kojąco na cały układ pokarmowy. Wspomaga przemianę materii w organizmie, dlatego sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Zawiera wiele związków mineralnych oraz fluoru.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl