Promocje
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
60,00 zł 30,00 zł
szt.
Śliwkowa
Śliwkowa
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Dian Hong Golden Yunnan
Dian Hong Golden Yunnan
7,50 zł 6,00 zł
szt.
Matcha Kyoto BIO 30g
Matcha Kyoto BIO 30g
90,00 zł 63,00 zł
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Hojicha Kyoto BIO 50g
Hojicha Kyoto BIO 50g
40,00 zł
szt.
Liście wiśni - Sakura 40g
Liście wiśni - Sakura 40g
90,00 zł
szt.
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
80,00 zł
szt.
Tamaryokucha Ureshino 70g
Tamaryokucha Ureshino 70g
70,00 zł
szt.
Sencha Kyoto 50g
Sencha Kyoto 50g
55,00 zł
szt.
Matcha Kyoto BIO 30g
Matcha Kyoto BIO 30g
90,00 zł 63,00 zł
Kukicha Kyoto BIO 70g
Kukicha Kyoto BIO 70g
55,00 zł
szt.
Kabukicha Kyoto BIO 50g
Kabukicha Kyoto BIO 50g
95,00 zł
szt.
Gyokuro Kyoto BIO 50g
Gyokuro Kyoto BIO 50g
95,00 zł
szt.
Genmaicha Kyoto BIO 70g
Genmaicha Kyoto BIO 70g
55,00 zł
szt.
Bancha Kyoto BIO 70g
Bancha Kyoto BIO 70g
60,00 zł
szt.
Wooricha (Pariocha) BIO 2019
Wooricha (Pariocha) BIO 2019
95,00 zł
szt.

Herbata Pu-Erh / ciemna - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HEI CHA (zh. ciemna), po japońsku: KOKU CHA, w językach zachodnich: PU-ERH lub HERBATA CZERWONA

Herbaty późno fermentowane. Stopień fermentacji: 100%. 

Ciemna herbata Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny czy nawet piwniczny smak i zapach.

Proces produkcji: wilgotne listki rozkłada się na słońcu, gdzie więdną. W czasie więdnięcia są obracane i suszone. Przez tą manipulację dochodzi do naruszenia struktury komórkowej i nastaje faza oksydacji. Potem suche listki są parzone i rozkładane warstwowo w pomieszczeniu fermentacyjnym, tam są zakrywane i utrzymywane w odpowiednich warunkach temperaturowych i wysokiej wilgoci. Wtedy następuje proces dodatkowej fermentacji, który trwa kilka dni. Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma głębszy aromat i większą wartość. 

Puery dzieli się na dwie kategorie - shu (shou) i sheng. Shu to herbaty wytwarzane z liści poddanych wstępnej obróbce tlenowej. Sheng wytwarza się (prasuje i pozostawia w odpowienidch warukach aby dojrzały) z surowych liści. Prasowane w różne kształty liście herbaty korzystnie jest poddawać starzeniu - przechowywaniu np. w ceramicznych pojemnikach z dostępem powietrza przez kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Wraz z biegiem czasu następują procesy, które zmieniają wygląd liści oraz smak i aromat naparu.  Im strasza herbata tego typu, tym jej wartości wzrasta.

W Chinach, skąd pochodzą puery nazywa się hei-cha (co znaczy herbata ciemna lub czarna). W Europie znane są jako herbaty czerwone, nazwane tak ze względu na kolor naparu. Aby czerpać jak najwięcej z cennych właściwości, herbaty puer należy parzyć ze starannością, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Przed zalaniem wodą i wrzuceniem liści wygrzać naczynie wrzątkiem. Susz można zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a odmiany prasowane nadają się do wielokrotnego zaparzania. Można także stosować metodę KONGFU-CHA, czyli krótkie parzenia wrzątkiem dużej ilości liści.

Herbata Pu-Erh pobudza wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm. Działa kojąco na cały układ pokarmowy. Wspomaga przemianę materii w organizmie, dlatego sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Zawiera wiele związków mineralnych oraz fluoru.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl