Herbata Pu-Erh / ciemna - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: HEI CHA (zh. ciemna), po japońsku: KOKU CHA, w językach zachodnich: PU-ERH lub HERBATA CZERWONA

Herbaty późno fermentowane. Stopień fermentacji: 100%. 

Ciemna herbata Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny czy nawet piwniczny smak i zapach.

Proces produkcji: wilgotne listki rozkłada się na słońcu, gdzie więdną. W czasie więdnięcia są obracane i suszone. Przez tą manipulację dochodzi do naruszenia struktury komórkowej i nastaje faza oksydacji. Potem suche listki są parzone i rozkładane warstwowo w pomieszczeniu fermentacyjnym, tam są zakrywane i utrzymywane w odpowiednich warunkach temperaturowych i wysokiej wilgoci. Wtedy następuje proces dodatkowej fermentacji, który trwa kilka dni. Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma głębszy aromat i większą wartość. 

Puery dzieli się na dwie kategorie - shu (shou) i sheng. Shu to herbaty wytwarzane z liści poddanych wstępnej obróbce tlenowej. Sheng wytwarza się (prasuje i pozostawia w odpowienidch warukach aby dojrzały) z surowych liści. Prasowane w różne kształty liście herbaty korzystnie jest poddawać starzeniu - przechowywaniu np. w ceramicznych pojemnikach z dostępem powietrza przez kilka, kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Wraz z biegiem czasu następują procesy, które zmieniają wygląd liści oraz smak i aromat naparu.  Im strasza herbata tego typu, tym jej wartości wzrasta.

W Chinach, skąd pochodzą puery nazywa się hei-cha (co znaczy herbata ciemna lub czarna). W Europie znane są jako herbaty czerwone, nazwane tak ze względu na kolor naparu. Aby czerpać jak najwięcej z cennych właściwości, herbaty puer należy parzyć ze starannością, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Przed zalaniem wodą i wrzuceniem liści wygrzać naczynie wrzątkiem. Susz można zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a odmiany prasowane nadają się do wielokrotnego zaparzania. Można także stosować metodę KONGFU-CHA, czyli krótkie parzenia wrzątkiem dużej ilości liści.

Herbata Pu-Erh pobudza wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm. Działa kojąco na cały układ pokarmowy. Wspomaga przemianę materii w organizmie, dlatego sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji. Zawiera wiele związków mineralnych oraz fluoru.

Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200g

Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200g
Bai Ya Bing Cha - Biały Kołacz 200g

Biała herbata dojrzewająca o kwiatowym aromacie.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 75,00 zł
szt.

Chi Tse Bing Cha - Placek weselny 357g

Chi Tse Bing Cha - Placek weselny 357g
Chi Tse Bing Cha - Placek weselny 357g

Herbata wytłaczana na kształt okrągłego placka. Tradycyjny dar dla młodej pary w Chinach.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 99,00 zł
szt.

Gong Ting Pu Er Imperial

Gong Ting Pu Er Imperial
Gong Ting Pu Er Imperial

Herbata typu Shou z samych młodych tipsów herbacianych. Zbierane wiosną w prefekturze Lin Cang w południowowschodniej prowincji Yunnan. Napar o kolorze bursztynowym o lekkim i delikatnym aromacie i ziemistym smaku.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 13,75 zł
szt.

Lao Shu Bing Cha - Dzik 100g

Lao Shu Bing Cha - Dzik 100g
Lao Shu Bing Cha - Dzik 100g

Liście dziko rosnącej herbaty prasowane na kształt kołacza. .

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 95,00 zł
szt.

Pu Er Cha

Pu Er Cha
Pu Er Cha

Cena domyślna za 25g.

Legendarna, dodatkowo fermentowana herbata z prowincji Yunnan. W tej postaci jako wariant podstawowy, klasyczny. Długie, zwinięte, ciemnobrązowe liście z szarym połyskiem na powierzchni. Herbata ta wyróżnia się charakterystycznym aromatem starych buddyjskich klasztorów. Wymaga dłuższego naparzania, kolor naparu jest ciemny, przypominający kawę. Po pierwszym łyku zaskakuje i wciąga.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 5,00 zł
szt.

Sa Bang - SHENG PUERH 80g

Sa Bang - SHENG PUERH 80g
Sa Bang - SHENG PUERH 80g

Herbata produkowana z dzikich drzew herbacianych prasowana w bambusowych formach do postaci 'cygara'

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 35,00 zł
szt.

Zhu Ye PuEr - Zapach bambusa 100g

Zhu Ye PuEr - Zapach bambusa 100g
Zhu Ye PuEr - Zapach bambusa 100g

Powrót tej wyjątkowej herbaty na ladę Czajowni, nastąpił po kilku miesiącach nieobecności. Herbata w łodydze aromatycznego bambusa, słynny produkt pochodzący z południowochińskiej prowincji Yunnan. 

Nowy design opakowania to nie wszystko! Otwór bambusa zabezpieczony jest kawałkiem gliny...

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 80,00 zł
szt.

Zhuan Cha - Cegła 250g

Zhuan Cha - Cegła 250g
Zhuan Cha - Cegła 250g

Herbata typu Pu Er z prowincji Yunnan, prasowana w kształt cegły. Tradycyjna herbata do picia codziennego.

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 75,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl