Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Dhara White 40 g
Dhara White 40 g
90,00 zł 78,00 zł
szt.
Sa Bang - SHENG PUERH 80g
Sa Bang - SHENG PUERH 80g
35,00 zł 30,00 zł
szt.
Rwanda Silver Needle Tea 'Srebrna Igła' BIO
Rwanda Silver Needle Tea 'Srebrna Igła' BIO
27,50 zł 25,00 zł
szt.

Herbata zielona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.

Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%

Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia. Następuje to poprzez podgrzanie zielonych liści i odbywa się z użyciem różnych metod, w zależności od regionu. Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie (kup taką herbatę). Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych. 

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka. 

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

Bancha Kyoto BIO 70g Bancha Kyoto BIO 70g
Cena: 60,00 zł
szt.
zobacz więcej
Bomba Kwiatowa Camelia Bomba Kwiatowa Camelia
Cena: 5,00 zł
szt.
zobacz więcej
Gyokuro Kyoto BIO 50g Gyokuro Kyoto BIO 50g
Cena: 95,00 zł
szt.
zobacz więcej
Hojicha BIO 50g Hojicha BIO 50g
Cena: 40,00 zł
szt.
zobacz więcej
Kukicha Kyoto BIO 70g Kukicha Kyoto BIO 70g
Cena: 55,00 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl