Promocje
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
55,00 zł 44,00 zł
szt.
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
50,00 zł 40,00 zł
szt.
Bestsellery TOP 20
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
35,00 zł
szt.
Herbata oolong  Wu Long - Czarny smok 125g
Herbata oolong Wu Long - Czarny smok 125g
35,00 zł
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
135,00 zł
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
40,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.

Herbata zielona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.

Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%

Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia.

ZIELONA

Bancha PIRAMIDKA Bancha PIRAMIDKA
Cena: 2,50 zł
szt.
zobacz więcej
Cukierki z matchą Cukierki z matchą
Region uprawy: Czajownia
Cena: 10,00 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021 Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Cena: 40,00 zł 50,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
Moli Hua PIRAMIDKA Moli Hua PIRAMIDKA
Cena: 2,50 zł
szt.
zobacz więcej
Sakura PIRAMIDKA Sakura PIRAMIDKA
Region uprawy: Japonia
Cena: 2,50 zł
szt.
zobacz więcej

Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie. Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych. 

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka.

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl