Bestsellery TOP 20
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
90,00 zł
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
22,50 zł
szt.
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
25,00 zł
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
160,00 zł
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
29,00 zł
szt.
Herbata oolong  La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
Herbata oolong La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
90,00 zł
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020
95,00 zł
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
40,00 zł
szt.
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
60,00 zł

Herbata zielona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.

Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%

Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie (kup taką herbatę). Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych. 

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka. 

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl