Herbata zielona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.

Nieoksydowane (niefermentowane)* - stopień przemian: 0%

Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia

Herbata zielona Bi Luo Chun Tai Hu - Niebieskozielone spiralki 2022

Herbata zielona Bi Luo Chun Tai Hu  - Niebieskozielone spiralki 2022
Herbata zielona Bi Luo Chun Tai Hu - Niebieskozielone spiralki 2022

Bi Luo Chung Tai Hu zaliczana jest do pięciu najsłynniejszych herbat chińskich. Produkowana jest w w bardzo niewielkich ilościach w chińskiej prowincji Jiangsu w małej wiosce Dong Shan, leżącej na półwyspie otoczonym wodami jeziora Tai.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 33,75 zł
szt.

Herbata zielona Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50 g 2022

Herbata zielona Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50 g 2022
Herbata zielona Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50 g 2022

Odmiana górskiej herbaty Sencha ze stoków w okolicach Hamamatsu z prowincji Shizuoka. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 90,00 zł
szt.

Herbata zielona Long Jing Cha Tiger Spring - Tygrysie źródło BIO 2022

Herbata zielona Long Jing Cha Tiger Spring - Tygrysie źródło BIO 2022
Herbata zielona Long Jing Cha Tiger Spring - Tygrysie źródło BIO 2022

Przez wielu uważana za najlepszą herbatę chińską, niepowtarzalna. Rośnie niedaleko tygrysiego źródła, gdzie bije najlepsza woda do jej przygotowania. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 33,75 zł
szt.

Herbata zielona Tai Mu Long Zhu - Smocze Oczy 2022

Herbata zielona Tai Mu Long Zhu - Smocze Oczy 2022
Herbata zielona Tai Mu Long Zhu - Smocze Oczy 2022

Bardzo wydajna i delikatna herbata, zwinięta ręcznie w małe kuleczki.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 26,25 zł
szt.

Herbata zielona Tamaryokucha Ureshino 50 g 2022

Herbata zielona Tamaryokucha Ureshino 50 g 2022
Herbata zielona Tamaryokucha Ureshino 50 g 2022

Herbata uprawiana na południu Japonii, co nadaje jej unikalny charakter.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 65,00 zł
szt.

Herbata zielona Anji Baicha 2022

Herbata zielona Anji Baicha 2022
Herbata zielona Anji Baicha 2022

Anji Baicha to unikatowa herbata zielona uprawiana okręgu Anji prowincji Zhejiang, znanego ze spowitych mgłami wielkich połaci lasów bambusowych.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 33,75 zł
szt.

Herbata zielona Nokcha DARACK BIO 2022

Herbata zielona  Nokcha DARACK  BIO 2022
Herbata zielona Nokcha DARACK BIO 2022

Najwyższej jakości herbata koreańska z plantacji Jukro. Herbata typu Sejak - zbierana po Kogu (20 kwietnia) do około 5 maja. Zbiór i obróbka ręczna według specjalnej metody. Listki poddawane są prażeniu na patelni. Herbata organiczna, uprawiana na zdziczałej plantacji w Parku Narodowym Jiri Shan. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 135,00 zł
szt.

Herbata zielona Hagiang Ancient Green Tea 2021

Herbata zielona Hagiang Ancient Green Tea 2021
Herbata zielona Hagiang Ancient Green Tea 2021

Godny uwagi rarytas, herbata wytwarzana ze 100-letnich krzewów.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 65,00 zł
szt.

Herbata zielona Gyokuro BIO 50 g 2022

Herbata zielona Gyokuro BIO 50 g 2022
Herbata zielona Gyokuro BIO 50 g 2022

Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 110,00 zł
szt.

Herbata zielona Dian Lu Wenshan Mao Feng 2022

Herbata zielona Dian Lu Wenshan Mao Feng 2022
Herbata zielona Dian Lu Wenshan Mao Feng 2022

Gatunek herbaty iście cesarski. Produkuje się ją  tylko z najszlachetniejszych liści ze szczytu krzewów herbacianych.

 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 25,00 zł
szt.

Herbata zielona Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 50 g 2022

Herbata zielona Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 50 g 2022
Herbata zielona Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 50 g 2022

Jedyna japońska herbata obrabiana chińską metodą prażenia na gorących patelniach. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 65,00 zł
szt.

Herbata zielona Putuo Shan Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2022

Herbata zielona Putuo Shan Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2022
Herbata zielona Putuo Shan Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2022

Drobne listki okryte białym meszkiem dają napar jasny, o wspaniałym aksamitnym smaku i aromacie. Zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 75,00 zł

Herbata zielona Kabukicha BIO 50 g 2022

Herbata zielona Kabukicha BIO 50 g 2022
Herbata zielona Kabukicha BIO 50 g 2022

Kabukicha (kabusecha) to herbata zacieniana przez 14 dni przed zbiorem, charakteryzuje się wyrazistym smakiem umami.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 110,00 zł
szt.

Herbata zielona Sencha BIO 50 g 2022

Herbata zielona Sencha BIO 50 g 2022
Herbata zielona Sencha BIO 50 g 2022

Klasyczna herbata japońska najwyższej jakości o łagodnym, trawiastym smaku.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 7 dni

Cena: 65,00 zł
szt.

Herbata zielona Bancha Kyoto BIO 50 g 2022

Herbata zielona Bancha Kyoto BIO 50 g 2022
Herbata zielona Bancha Kyoto BIO 50 g 2022

Klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczony do picia codziennego.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 55,00 zł
szt.

Herbata zielona Chun Mei - Drogocenne Brwi BIO

Herbata zielona Chun Mei - Drogocenne Brwi BIO
Herbata zielona Chun Mei - Drogocenne Brwi BIO

Klasyczna zielona herbata liściasta do picia codziennego.  Nadaje się do łączenia z przyprawami, dodatkami, np. z miętą.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 6,25 zł
szt.

Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie. Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych. 

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka.

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

*O procesie ciemnienia nieenzymatycznego i enzymatycznego (tzw. oksydacji / fermentacji) świeżych liści herbaty

Zebrane liście więdną i utleniają się do momentu aż proces ten zostanie celowo przerwany w momencie odpowiednim dla danego koloru herbaty. Proces biochemicznych przemian zachodzący w zerwanych z krzewu liściach określa się jako ciemnienie nieenzymatyczne (związane z oddziaływaniem czynników zewnętrznych) oraz enzymatyczne (z udziałem katalizatorów przyśpieszających reakcje). W przypadku herbat wciąż używa się niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

Przemiany zachodzące w liściach herbaty są zatem bardzo skomplikowane. Jeśli w procesie bez przeszkód bierze udział tlen trudno mówić o fermentacji, ponieważ jest to ciemnienie nieenzymatyczne. Jednak gdy liście herbaty przykrywa się utrudniając dostęp do tlenu, wówczas proces ten jest enzymatyczny i dlatego właśnie herbaty ciemne Pu Erh nazywane są często fermentowanymi albo późno fermentowanymi (post-fermented). Podobny problem pojawia się w przypadku herbaty żółtej, gdzie na późniejszym etapie produkcji trzyma się zamkniętą w odpowiedniej wilgotności i wysokiej temperaturze, dzięki czemu nabiera swojego wyjątkowego charakteru. Warto też zauważyć, że w procesie produkcji herbaty stosuje się także wiele innych metod wpływających na strukturę i proces przemian liści, które nie są podawane do wiedzy publicznej, a nieraz stanowią o wyjątkowości danej herbaty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl