Promocje
Golden Yunnan PIRAMIDKA
Golden Yunnan PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Czekoladowa PIRAMIDKA
Czekoladowa PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Hojicha PIRAMIDKA
Hojicha PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Moli Hua PIRAMIDKA
Moli Hua PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Earl Grey PIRAMIDKA
Earl Grey PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Różana PIRAMIDKA
Różana PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Zielony Yunnan PIRAMIDKA
Zielony Yunnan PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.
Rooibos PIRAMIDKA
Rooibos PIRAMIDKA
2,50 zł 1,90 zł
szt.

Herbata zielona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.

Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%

Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia.

Zielona herbata Bomba Kwiatowa Camelia

Zielona herbata Bomba Kwiatowa Camelia
Zielona herbata Bomba Kwiatowa Camelia

Herbata ozdobna, kwitnące, ręcznie zwijane bomby herbaciane z płatkami kwiatów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 5,00 zł
szt.

Zielona herbata Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020

Zielona herbata Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020
Zielona herbata Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020

Klasyczna zielona herbata do picia codziennego, wyraźna i aromatyczna.

Dostępność: brak towaru

Cena: 6,25 zł

Zielona herbata Dian Lu Wenshan Mao Feng 2020

Zielona herbata Dian Lu Wenshan Mao Feng 2020
Zielona herbata Dian Lu Wenshan Mao Feng 2020

Gatunek herbaty iście cesarski. Produkuje się ją  tylko z najszlachetniejszych liści ze szczytu krzewów herbacianych.

 

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 20,00 zł
szt.

Zielony Yunnan PIRAMIDKA

Zielony Yunnan PIRAMIDKA
Zielony Yunnan PIRAMIDKA

Zielony Yunnan to klasyczna liściasta herbata chińska ze historycznej prowincji Junan, skąd pochodzi krzew herbaciany. Duża ilość szczytowych liści oraz ich świeżość nadają naparowi wspaniały charakter suszonej trawy.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 1,90 zł 2,50 zł
szt.
  • promocja

Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie (kup taką herbatę). Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych. 

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka. 

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl