
Kategorie
Region uprawy
-
Chiny, Prowincja Anhui
-
Chiny, Prowincja Fujian
-
Chiny, Prowincja Hunan
-
Chiny, Prowincja Jiangsu
-
Chiny, Prowincja Sichuan
-
Chiny, Prowincja Yunnan
-
Chiny, Prowincja Zhejiang
-
Chiny, Putuo Shan
-
Japonia
-
Japonia, Prefektura Kyoto
-
Japonia, Wyspa Honsiu
-
Japonia, Wyspa Kiusiu
-
Korea Południowa
-
Maroko
-
Wietnam, Prowincja Thai Nguyen
Dostępność
Ocena
Cena
Herbata zielona - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.
Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%
Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia.
Genmaicha PIRAMIDKA

Genmaicha to zielona herbata japońska z dodatkiem prażonego ryżu. Jest to tradycyjny napój serwowany podczas posiłków w Kraju Kwitnącej Wiśni. Dawniej herbata biedaków, którzy "ulepszali" herbatę ryżem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Hojicha PIRAMIDKA

Hojicha to interesująca prażona herbata łodyżkowa. Szczególnie polecana jako napój po lub do posiłku. Napar o odcieniu brązowym, aromacie i smaku świeżo pieczonego chleba. Zawiera znikoma ilość kofeiny i nie pobudza jak inne herbaty zielone.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Sencha PIRAMIDKA

Sencha to japońska klasyczna herbata zielona z drugich zbiorów. Listki długie, ciemnozielone, płaskie. Aromat świeży, roślinny, lekko trawiasty. Napar łagodny, barwy zielonej. Herbata pochodzi z kultywaru Yabukita, z upraw w Uji, typ fukamushicha.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020

Klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczony do picia codziennego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Genmaicha Kyoto BIO 50g 2020

Herbata liściasta sencha z dodatkiem prażonego ryżu to tradycyjny specjał japoński.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020

Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020

Prażona herbata łodyżkowa polecana jako napój po obfitym obiedzie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2020

Kabukicha (kabusecha) to herbata zacieniana przez 14 dni przed zbiorem, charakteryzuje się wyrazistym smakiem umami.
Dostępność: brak towaru
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020

Herbata składająca się zarówno z listków jak i w większości łodyżek krzewu herbcianego, które wyodrębniane są w procesie separacji optycznej. Tak powstała herbata ma pełnowartościowy smak i aromat, jednak ma bardzo niską zawartość kofeiny (teiny).
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Codzienna

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Natural BIO 50g

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha. Często używana w japońskiej kuchni jako składnik do wielu potraw, deserów i słodyczy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Usucha TAKAMINE BIO "Wysoka Góra" 30g 2020

Bardzo wysokiej jakości Matcha ceremonialna.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Sencha Kyoto 50g 2020

Klasyczna herbata japońska najwyższej jakości o łagodnym, trawiastym smaku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie (kup taką herbatę). Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych.
Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka.
Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.
*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów.