
Kategorie
Region uprawy
Dostępność
Ocena
Cena
Herbata zielona - krótkie wprowadzenie
Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.
Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%
Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia.
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2020

Najwyższej jakości herbata koreańska z plantacji Jukro. Herbata typu Sejak - zbierana po Kogu (20 kwietnia) do około 5 maja. Zbiór i obróbka ręczna według specjalnej metody. Listki poddawane są prażeniu na patelni. Herbata organiczna, uprawiana na zdziczałej plantacji w Parku Narodowym Jiri Shan.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Birma Wild Green "Khar Chauk"

Birmańska zielona herbata ze stanu Shan na wschodzie kraju, w pobliżu granicy z Yunnan w Chinach.
Dostępność: brak towaru
Zielona herbata Chun Mei - 'Drogocenne Brwi'

Klasyczna zielona herbata liściasta do picia codziennego. Nadaje się do łączenia z przyprawami, dodatkami, np. z miętą.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Dian Lu Wenshan Mao Feng 2020

Gatunek herbaty iście cesarski. Produkuje się ją tylko z najszlachetniejszych liści ze szczytu krzewów herbacianych.
Dostępność: brak towaru
Zielona herbata Hagiang Ancient Green Tea

Godny uwagi rarytas, herbata wytwarzana ze 100-letnich krzewów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020

Prażona herbata łodyżkowa polecana jako napój po obfitym obiedzie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Codzienna

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Natural BIO 50g

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha. Często używana w japońskiej kuchni jako składnik do wielu potraw, deserów i słodyczy.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Matcha Usucha TAKAMINE BIO "Wysoka Góra" 30g 2020

Bardzo wysokiej jakości Matcha ceremonialna.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Moli Hua Cha - Herbata jaśminowa

Klasyczna, chińska receptura, aromatyzowana dodatkiem kwiatu jaśminu arabskiego.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Tai Mu Long Zhu - Smocze Oczy

Bardzo wydajna i delikatna herbata, zwinięta ręcznie w małe kuleczki.
Dostępność: brak towaru
Zielona herbata Thai Nguyen Che Xanh

Wietnamska zielona herbata z ogrodów górnej klasy, w obszarze tradycyjnego Thai Nguyen w północnej części Wietnamu.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Zielona herbata Zhu Cha - Herbata perłowa - Gunpowder 125 g

Mocna, wielkolistna herbata pozwijana do małych, połyskujących kuleczek.
Dostępność: brak towaru
Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie (kup taką herbatę). Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych.
Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka.
Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.
*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów.