Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Nowości w sklepie
Kombucha Malina z hibiskusem 500ml
Kombucha Malina z hibiskusem 500ml
13,00 zł
szt.

Herbata zielona - krótkie wprowadzenie

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA.

Niefermentowane - stopień fermentacji*: 0%

Herbata zielona to herbata, w której nie dopuszcza się do zachodzenia przemian biochemicznych w liściach. Po zerwaniu z krzewu herbacianego poddawana jest procesowi, który niszczy zawarte w roślinie enzymy, wraz z tlenem odpowiedzialne za proces ciemnienia. Następuje to poprzez podgrzanie zielonych liści i odbywa się z użyciem różnych metod, w zależności od regionu. Najstarsza metoda polega na prażeniu liści umieszczanych w bambusowych koszykach nad rozżarzonym drewnem, dzisiaj praktycznie nie stosowana. Wyjątkiem są mieszkańcy wsi położonych w obszarach, skąd pochodzi krzew herbaciany i znany jest od zawsze i stosowany w codziennej diecie (kup taką herbatę). Najbardziej rozpowszechniona metoda obróbki zielonej herbaty uchodzi za metodę chińską i jest powszechnie stosowana na całym świecie oprócz Japonii i wyjątkowych przypadków w innych miejscach, gdzie stosuje się metodę japońską. Chiński sposób polega na wykorzystaniu dużych metalowych woków, które podgrzewa się różnorakimi źródłami ciepła (dawniej drewno, obecnie gaz lub prąd), a następnie podpraża się zielone liście herbaty. Mieszanie liśćmi w gorącym woku wymaga wprawy i doświadczenia, wykonuje się kilka cykli po kilka minut. W Japonii stosuje się metodę opracowaną w połowie XVIII wieku, polegającą na parowaniu liści parą wodą. Obecnie stosuje się bardzo precyzyjne linie produkcyjne z całym zespołem urządzeń, a proces jest automatyczny. Podobnie wygląda sprawa ze zbiorem herbat, który w Chinach jest zazwyczaj ręczny, zaś w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się kosiarek samojezdnych i ręcznych. 

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem. Należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla chińskich herbat zielonych odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla zielonych herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka. 

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Napar wspomaga metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

Bancha Kyoto BIO 70g

Bancha Kyoto BIO 70g
Bancha Kyoto BIO 70g

Klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczony do picia codziennego.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 60,00 zł
szt.

Genmaicha Kyoto BIO 70g

Genmaicha Kyoto BIO 70g
Genmaicha Kyoto BIO 70g

Herbata liściasta sencha z dodatkiem prażonego ryżu to tradycyjny specjał japoński. 

 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 55,00 zł
szt.

Gyokuro Kyoto BIO 50g

Gyokuro Kyoto BIO 50g
Gyokuro Kyoto BIO 50g

Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 95,00 zł

Hagiang Ancient Green Tea

Hagiang Ancient Green Tea
Hagiang Ancient Green Tea

Godny uwagi rarytas, herbata wytwarzana ze 100-letnich krzewów.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 55,00 zł
szt.

Kabukicha Kyoto BIO 50g

Kabukicha Kyoto BIO 50g
Kabukicha Kyoto BIO 50g

Kabukicha (kabusecha) to herbata zacieniana przez 14 dni przed zbiorem, charakteryzuje się wyrazistym smakiem umami.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 95,00 zł
szt.

Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 70g

Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 70g
Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 70g

Jedyna japońska herbata obrabiana chińską metodą prażenia na gorących patelniach. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 75,00 zł
szt.

Kukicha Kyoto BIO 70g

Kukicha Kyoto BIO 70g
Kukicha Kyoto BIO 70g

Herbata składająca się zarówno z listków jak i w większości łodyżek krzewu herbcianego, które wyodrębniane są w procesie separacji optycznej. Tak powstała herbata ma pełnowartościowy smak i aromat, jednak ma bardzo niską zawartość kofeiny (teiny). 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 55,00 zł
szt.

Matcha Natural BIO 50g

Matcha Natural BIO 50g
Matcha Natural BIO 50g

Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha. Często używana w japońskiej kuchni jako składnik do wielu potraw, deserów i słodyczy.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 63,00 zł
szt.

Nokcha DARACK Organic 20g 2019

Nokcha DARACK Organic 20g 2019
Nokcha DARACK Organic 20g 2019

Najwyższej jakości herbata koreańska z plantacji Jukro. Herbata typu Sejak - zbierana po Kogu (20 kwietnia) do około 5 maja. Zbiór i obróbka ręczna według specjalnej metody. Listki poddawane są prażeniu na patelni. Herbata organiczna, uprawiana na zdziczałej plantacji w Parku Narodowym Jiri Shan. 

Dostępność: brak towaru

Cena: 55,00 zł

Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019

Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019

Drobne listki okryte białym meszkiem dają napar jasny, o wspaniałym aksamitnym smaku i aromacie. Zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 60,00 zł
szt.

Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2020

Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2020
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2020

Drobne listki okryte białym meszkiem dają napar jasny, o wspaniałym aksamitnym smaku i aromacie. Zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 60,00 zł
szt.

Sencha Kyoto 70g

Sencha Kyoto 70g
Sencha Kyoto 70g

Klasyczna herbata japońska najwyższej jakości o łagodnym, trawiastym smaku.

Dostępność: brak towaru

Cena: 70,00 zł

Tamaryokucha Ureshino 70g

Tamaryokucha Ureshino 70g
Tamaryokucha Ureshino 70g

Herbata uprawiana na południu Japonii, co nadaje jej unikalny charakter.

Dostępność: brak towaru

Cena: 70,00 zł

Thai Nguyen Che Xanh

Thai Nguyen Che Xanh
Thai Nguyen Che Xanh

Wietnamska zielona herbata z ogrodów górnej klasy, w obszarze tradycyjnego Thai Nguyen w północnej części Wietnamu.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 50,00 zł
szt.

Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g

Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g

Odmiana górskiej herbaty Sencha ze stoków w okolicach Hamamatsu z prowincji Shizuoka. 

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 80,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl