Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

są lekko, późno fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%.

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą. Świeże listki są gwałtownie zagrzewane, przez co dochodzi do deenzymacji (zatrzymanie niepożądanych procesów oksydacyjnych), następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu stałej temperatury i wilgoci, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni, następnie następuje suszenie.

Przygotowujemy wodą o temperaturze 75°C przez dwie minuty.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl