Promocje
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
55,00 zł 44,00 zł
szt.
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
50,00 zł 40,00 zł
szt.
Bestsellery TOP 20
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
35,00 zł
szt.
Herbata oolong  Wu Long - Czarny smok 125g
Herbata oolong Wu Long - Czarny smok 125g
35,00 zł
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
135,00 zł
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
40,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

Lekko, późno fermentowane* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą.

 

ŻÓŁTA

Świeże listki są gwałtownie zagrzewane (tak jak w przypadku herbaty zielonej), przez co dochodzi do deenzymacji  i zatrzymanie procesów ciemnienia, następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu podwyższonej  temperatury i wilgotności, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni i jest charakterystyczny tylko dla herbat żółtych. Następnie następuje suszenie i ewentualna selekcja liści.

Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych. Tradycyjnie W Chinach herbatę żółtą pija się w szklankach. 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl