Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Matcha Mini 2g BIO
Matcha Mini 2g BIO
5,00 zł 1,50 zł
szt.
Nepal Ilam Pathiwara FF 2019
Nepal Ilam Pathiwara FF 2019
12,50 zł 10,50 zł
szt.
Matcha Mini 10 x 2g BIO
Matcha Mini 10 x 2g BIO
50,00 zł 10,00 zł
szt.
Rwanda Silver Needle Tea 'Srebrna Igła' BIO
Rwanda Silver Needle Tea 'Srebrna Igła' BIO
27,50 zł 19,00 zł
szt.
Dian Lu Wenshan Mao Feng
Dian Lu Wenshan Mao Feng
20,00 zł 12,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Matcha Koicha Meiju
Matcha Koicha Meiju
160,00 zł
szt.
Nokcha DARACK Organic 40g 2019
Nokcha DARACK Organic 40g 2019
110,00 zł
szt.

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

są lekko, późno fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%.

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą. Świeże listki są gwałtownie zagrzewane, przez co dochodzi do deenzymacji (zatrzymanie niepożądanych procesów oksydacyjnych), następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu stałej temperatury i wilgoci, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni, następnie następuje suszenie.
Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl