Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Moli Hua Cha - Que She Jian - Ptasi języczek
Moli Hua Cha - Que She Jian - Ptasi języczek
7,50 zł 6,00 zł
szt.
Jin Mao Feng - Złota Korona
Jin Mao Feng - Złota Korona
16,25 zł 15,00 zł
szt.
Tuo Cha - Gniazdo 100 g
Tuo Cha - Gniazdo 100 g
35,00 zł 31,00 zł
szt.
Nepal Kuwapani
Nepal Kuwapani
10,00 zł 7,00 zł
szt.

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

są lekko, późno fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%.

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą. Świeże listki są gwałtownie zagrzewane, przez co dochodzi do deenzymacji (zatrzymanie niepożądanych procesów oksydacyjnych), następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu stałej temperatury i wilgoci, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni, następnie następuje suszenie.
Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl