Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Promocje
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2019
60,00 zł 50,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
WARSZTATY HERBACIANE 30.08.2020
WARSZTATY HERBACIANE 30.08.2020
50,00 zł
szt.
WARSZTATY HERBACIANE 23.08.2020
WARSZTATY HERBACIANE 23.08.2020
50,00 zł
szt.
WARSZTATY HERBACIANE 16.08.2020
WARSZTATY HERBACIANE 16.08.2020
50,00 zł
szt.
WARSZTATY HERBACIANE 9.08.2020
WARSZTATY HERBACIANE 9.08.2020
50,00 zł
szt.
Voucher
Voucher
20,00 zł
szt.
Darjeeling Second Flush 2020 THURBO
Darjeeling Second Flush 2020 THURBO
23,00 zł
szt.
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020
6,25 zł
szt.
Dian Lu Wenshan Mao Feng 2020
Dian Lu Wenshan Mao Feng 2020
20,00 zł
szt.
Nokcha DARACK  BIO 2020
Nokcha DARACK BIO 2020
110,00 zł
szt.
Wooricha (Pariocha) BIO 2020
Wooricha (Pariocha) BIO 2020
95,00 zł
szt.

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

Lekko, późno fermentowane* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą. Świeże listki są gwałtownie zagrzewane (tak jak w przypadku herbaty zielonej), przez co dochodzi do deenzymacji  i zatrzymanie procesów ciemnienia, następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu podwyższonej  temperatury i wilgotności, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni i jest charakterystyczny tylko dla herbat żółtych. Następnie następuje suszenie i ewentualna selekcja liści.


Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych. Tradycyjnie W Chinach herbatę żółtą pija się w szklankach. 

 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl