Bestsellery TOP 20
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
90,00 zł
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
22,50 zł
szt.
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
25,00 zł
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
160,00 zł
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
29,00 zł
szt.
Herbata oolong  La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
Herbata oolong La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
90,00 zł
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020
95,00 zł
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
40,00 zł
szt.
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
60,00 zł

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

Lekko, późno fermentowane* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą.

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Świeże listki są gwałtownie zagrzewane (tak jak w przypadku herbaty zielonej), przez co dochodzi do deenzymacji  i zatrzymanie procesów ciemnienia, następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu podwyższonej  temperatury i wilgotności, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni i jest charakterystyczny tylko dla herbat żółtych. Następnie następuje suszenie i ewentualna selekcja liści.


Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych. Tradycyjnie W Chinach herbatę żółtą pija się w szklankach. 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl