Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Nowości w sklepie

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

Lekko, późno fermentowane* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą. Świeże listki są gwałtownie zagrzewane (tak jak w przypadku herbaty zielonej), przez co dochodzi do deenzymacji  i zatrzymanie procesów ciemnienia, następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu podwyższonej  temperatury i wilgotności, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni i jest charakterystyczny tylko dla herbat żółtych. Następnie następuje suszenie i ewentualna selekcja liści.


Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych. Tradycyjnie W Chinach herbatę żółtą pija się w szklankach. 

 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl