Promocje
Marlenka orzechowa (miodownik)
Marlenka orzechowa (miodownik)
9,50 zł 8,55 zł
szt.
Tai Mu Long Zhu - Moli - Smocze oczy jaśminowe
Tai Mu Long Zhu - Moli - Smocze oczy jaśminowe
22,50 zł 20,25 zł
szt.
Zhuan Cha - Cegła 250g
Zhuan Cha - Cegła 250g
75,00 zł 67,50 zł
szt.
Nowości w sklepie
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
160,00 zł 144,00 zł
szt.
Darjeeling Autumnal CASTLETON
Darjeeling Autumnal CASTLETON
22,50 zł 20,25 zł
szt.
Feng Huang Dan Cong Ya Shi Xiang "Kacza kupa"
Feng Huang Dan Cong Ya Shi Xiang "Kacza kupa"
35,00 zł 31,50 zł
szt.
Czerwona chińska herbata (hong cha) Jin Jun Mei 2020
Czerwona chińska herbata (hong cha) Jin Jun Mei 2020
25,00 zł 22,50 zł
szt.

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

Lekko, późno fermentowane* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą.

 

Świeże listki są gwałtownie zagrzewane (tak jak w przypadku herbaty zielonej), przez co dochodzi do deenzymacji  i zatrzymanie procesów ciemnienia, następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu podwyższonej  temperatury i wilgotności, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni i jest charakterystyczny tylko dla herbat żółtych. Następnie następuje suszenie i ewentualna selekcja liści.


Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych. Tradycyjnie W Chinach herbatę żółtą pija się w szklankach. 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl