Promocje
Kukicha Kyoto BIO 70g 2019
Kukicha Kyoto BIO 70g 2019
55,00 zł 45,00 zł
szt.
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2020
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Rooibos PIRAMIDKA
Rooibos PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.
Kashmir PIRAMIDKA
Kashmir PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.
Czekoladowa PIRAMIDKA
Czekoladowa PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.

Herbata żółta - krótkie wprowadzenie

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

Lekko, późno fermentowane* - stopień przemian: 10 – 20%

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Herbaty żółte są rzadko spotykane, a ich dostępność ograniczona. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą.

 

Huang Ya - Żółte Pędy 2020

Huang Ya - Żółte Pędy 2020
Huang Ya - Żółte Pędy 2020

Absolutny rarytas, bardzo dobrej jakości żółta, oryginalna herbata 'cesarska'.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Zapakuj herbatę na prezent świąteczny

Zapakuj herbatę na prezent świąteczny
Zapakuj herbatę na prezent świąteczny

Zapakujemy zakupioną przez Ciebie herbatę jako świąteczny podarunek. Przewiążemy opakowanie rafią, sznurkiem lub tkaniną i dokleimy gwiazdki lub inne ozdoby. Możemy też wypisać bilecik na szarym papierze.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 1,00 zł
szt.
  • nowość

Świeże listki są gwałtownie zagrzewane (tak jak w przypadku herbaty zielonej), przez co dochodzi do deenzymacji  i zatrzymanie procesów ciemnienia, następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu podwyższonej  temperatury i wilgotności, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni i jest charakterystyczny tylko dla herbat żółtych. Następnie następuje suszenie i ewentualna selekcja liści.


Woda o temperaturze 75°C jest idealna, aby herbata żółta została poprawnie zaparzona. Parzenie żółtej herbaty powinno wynosić nie więcej niż dwie minuty. Herbata żółta ma bardzo bogaty smak i aromat, jednak nie jest łatwo wydobyć jego najlepszą odsłonę. Warto eksperymentować z herbatą żółtą, aby znaleźć najlepsze warunki parzenia, odpowiednia dla własnych kubków smakowych. Tradycyjnie W Chinach herbatę żółtą pija się w szklankach. 

*Stopień fermentacji - w przypadku herbat używa się tego niedokładnego z punktu widzenia biochemii pojęcia fermentacji, chociaż w herbacie zachodzą różne przemiany biochemiczne, głównie z udziałem tlenu i pod wpływem enzymów zawartych w liściach herbaty, a czasami mikroorganizmów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl