
Kategorie
Region uprawy
-
Chiny, Prowincja Anhui
-
Chiny, Prowincja Fujian
-
Chiny, Prowincja Guangdong
-
Chiny, Prowincja Hunan
-
Chiny, Prowincja Jiangsu
-
Chiny, Prowincja Sichuan
-
Chiny, Prowincja Yunnan
-
Chiny, Prowincja Zhejiang
-
Chiny, Putuo Shan
-
Gruzja
-
Indie, Assam
-
Indie, Darjeeling
-
Japonia
-
Japonia, Prefektura Kyoto
-
Japonia, Wyspa Honsiu
-
Japonia, Wyspa Kiusiu
-
Kenia
-
Korea Południowa
-
Laos
-
Maroko
-
Nepal
-
Rwanda
-
Sri Lanka - Cejlon
-
Tajlandia
-
Tajwan - Formoza
-
Turcja
-
U Dziwisza
-
Wietnam, Prowincja Thai Nguyen
Dostępność
Cena
-
od
do
Herbata, to liście krzewu Camellia Sinensis poddane różnym metodom obróbki. Krzew herbaciany jest rośliną zimozieloną, a susz do parzenia produkuje się tylko z młodych liści. Im wcześniej się zbierze młody listek, tym jest on mniejszy i zawiera więcej cennych dla ciała, ducha i umysłu składników. W zależności od miejsca uprawy, warunków klimatycznych i geologicznych, wysokości nad poziomem morza, pory zbiorów, rodzaju zbieranego liścia, metodzie obróbki, aż wreszcie sposobu zaparzenia, z jednej rośliny uzyskujemy bardzo bogatą paletę smaków i aromatów. Dzięki temu, że proces przetwarzania liści herbaty jest tak różnorodny, musi nastąpić rozgraniczenie ze względu na kolor herbaty lub rodzaj herbaty.
