Promocje
Matcha Kyoto BIO 30g
Matcha Kyoto BIO 30g
90,00 zł 63,00 zł
szt.
Dian Hong Golden Yunnan
Dian Hong Golden Yunnan
7,50 zł 6,00 zł
szt.
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
Putuo Shian Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2018
60,00 zł 30,00 zł
szt.
Śliwkowa
Śliwkowa
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
Dian Lu Cha - Zielony Yunnan
6,25 zł 5,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Hojicha Kyoto BIO 50g
Hojicha Kyoto BIO 50g
40,00 zł
szt.
Liście wiśni - Sakura 40g
Liście wiśni - Sakura 40g
90,00 zł
szt.
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 50g
80,00 zł
szt.
Tamaryokucha Ureshino 70g
Tamaryokucha Ureshino 70g
70,00 zł
szt.
Sencha Kyoto 50g
Sencha Kyoto 50g
55,00 zł
szt.
Matcha Kyoto BIO 30g
Matcha Kyoto BIO 30g
90,00 zł 63,00 zł
szt.
Kukicha Kyoto BIO 70g
Kukicha Kyoto BIO 70g
55,00 zł
szt.
Kabukicha Kyoto BIO 50g
Kabukicha Kyoto BIO 50g
95,00 zł
szt.
Gyokuro Kyoto BIO 50g
Gyokuro Kyoto BIO 50g
95,00 zł
szt.
Genmaicha Kyoto BIO 70g
Genmaicha Kyoto BIO 70g
55,00 zł
szt.
Bancha Kyoto BIO 70g
Bancha Kyoto BIO 70g
60,00 zł
szt.

Tradycje uprawy i produkcji herbaty na Półwyspie Koreańskim sięgają 2000 lat. Herbata pojawiła się w Korei szybciej niż w Japonii, ale kultura z nią związana nie wykształciła aż tak  rytuałów jak na

W Korei Południowej herbatę zbiera się ręcznie, zazwyczaj 4 razy w roku, lecz tylko raz z jednego krzewu. Z tego względu nie można tutaj mówić o zbiorach ‘first’ lub ‘second flush’, jak nazywa się kolejne zbiory np. herbat Darjeeling. Pierwszy zbiór nazywa się Woojeon (wudżion) i może odbywać się do 20 kwietnia. Herbatę wyrabia się tylko z najświeższych pąków, bezpośrednio po chłodnej zimie, przez co dostępne co roku ilości tej herbaty są ograniczone. Smak jest łagodny i świeży.

Drugie zbiory koreańskie przypadają na początek maja, gdy herbaciane listki nie są jeszcze całkowicie rozwinięte, i nazywają się Sejak (sedżiak) lub Jakseol (ptasi języczek) – ze względu na charakterystyczny kształt. Ten typ herbaty jest najbardziej popularny. Specjalnym typem Sejaka jest herbata Darack – zbierana z jednej, górzystej plantacji w Jirisan, gdzie stare krzewy utrzymuje się na dziko, ścinając tylko przerosty jesienią. Joongjak (dżiungdżiak) – trzeci zbiór koreański, produkuje się do połowy maja. Jej smak jest głęboki i silny, gdyż listki otrzymują już sporą dawkę nasłonecznienia. Kolejny zbiór, otrzymywany z herbaty zbieranej pod koniec maja, nazywany jest Daejak (dedżiak) lub Ip-ha. Listki są grubsze i zawierają większą ilość wody, zapach i smak jest bardzo wyraźny, wręcz ‘dziki’. Oprócz wymienionych powyżej standardowych sortów herbaty koreańskiej, warto wymienić także wyjątkowe specjalności pochodzące z regionu Hadong, z plantacji Jurko. Dwa typy herbat produkowanych z najmniejszych ‘tipsów’, jeszcze przed pierwszym zbiorem w kwietniu: Hwajeon (hładżion), którego w 2014 wyprodukowano w ilości 39 opakowań po 25 gramów oraz troszkę późniejszy Hwahwo (hłału) – 50 opakowań po 25 gramów. Z uwagi na limitowaną ilość i ogromną wyjątkowość, ten rarytas sprzedaję się co roku praktycznie od ręki, pomimo że w przeliczeniu opakowanie kosztuje kilkaset złotych.

Wspomniana powyżej plantacja Jukro jest tradycyjnym biznesem rodzinnym już w trzecim pokoleniu i swoje początki ma w 1962 roku, gdy dziadkowie obecnego właściciela, Pana Cho Yun Seok rozpoczęli produkcję herbaty. Historia Jukro rozpoczyna się w Japonii, gdzie ojciec babki Pana Cho, jako dentysta trafił z japońską armią i swoją córkę wysłał tam do pracy na plantacji. Po powrocie do Korei rozpoczęto samodzielną uprawę i produkcję herbaty. Pomimo, że inspiracją do produkcji herbaty przez rodzinę Cho, była przymusowa emigracja do Japonii, to warto wspomnieć, że tradycja uprawy herbaty trafiła do Korei wraz z przyjściem z Chin kultury Buddyzmu, około 1100 lat temu. Główny proces produkcji zielonej herbaty koreańskiej Nokcha odbywa się tradycyjnie na rozgrzanych patelniach, gdzie świeże listki praży się według specjalnej procedury, z zachowanie odpowiednich warunków, nieco innych niż w tradycji chińskiej. Prażenie na patelni ma swój odpowiedni czas i sposób przewracania listków, potem następuje szybkie ochładzanie i ręczne rolowanie. Taki cykl przeprowadza się kilkukrotnie i trzeba nadmienić, że pierwsze – najważniejsze prażenie jest zawsze wykonywane tylko przez samego właściciela plantacji – Pana Cho! Tajemnicą charakterystycznego smaku i aromatu herbat koreańskich jest prażenie po wysuszeniu, prowadzone w kolejnej dobie po zbiorach, na małej ‘patelni’ w niższej temperaturze, lecz przez dłuższy czas. Podczas tego procesu wybiera się drobne i źle ukształtowane listki, a następnie dokonuje się przesiewania i sortowania, aby ostatecznie wydzielić tylko prawidłowe liście, nadające się zaparzania. W firmie Pana Cho pracuje 6 zbieraczek, które pracują także przy przeróbce herbaty. Sezon trwa około 2 miesięcy w roku, a roczna produkcja herbaty w Jukro wynosi tonę herbaty zielonej i tonę czarnej. Podróże ‘Ścieżką herbaty’ organizowane co roku w okresie zbiorów do miejsc uprawy herbaty na całym świecie, mają na celu poznanie ludzi, tradycji i kultury herbaty bezpośrednio na obszarach produkcji. Możliwości wyjazdu mają osoby związane z siecią herbaciarni Czajownia, które mają za zadanie dzielić się uzyskaną tam widzą i doświadczeniem z innymi fascynatami herbaty. W taki sposób Czajownia realizuje swoją główną misję, którą jest ‘sprawić by ludzie pili dobrą herbatę’.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl