Herbata Pu Erh - Mini Bing Cha
Opis
Herbata Pu Erh typu shu, wytłaczana na kształt małego, okrągłego placka. Jest to miniaturka herbaty Placek Weselny, który jest tradycyjnym darem przy zaślubinach młodej pary jako symbol rodziny (okrągły kształt) i długowieczności (sam Pu Erh). Wytwarzany jest metodą polegającą na przyśpieszonemu starzeniu w warunkach podwyższonej temperatury i wilgotności przez co herbata w krótkim czasie upodabnia się do dojrzałych puerów typu sheng. Smak łagodny i głęboki. Waga 8-9 gramów.
Charakterystyka
PAKOWANA | 8-9 g |
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Przed właściwym parzeniem przepłucz susz wrzątkiem. Warto użyć mniejszego naczynia (gaiwan) z dużą proporcją liści do wody (4-6 g/100 ml) przy bardzo krótkich czasach parzenia. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2018 |
Data ważności | 31.12.2030 |
Rok prasowania | 2019 |
Kamil
Bardzo porządny puer shu w wygodnej formie – warto spróbować.
Mateusz
Proponuję parzyć: 250ml, 90°C, 9.2g (cały placek), kolejne parzenia: 1:10, 1:25, 1:50, 2:30. Czuć nuty zielone, agrest, delikatna wanilia. Posmak na początku niestety metaliczno-ziemisty, w późniejszych parzeniach przechodzi w stronę czerwonych owoców. Można też wyczuć żelki anyżkowe, maliny, skórę licową. Być może byłaby lepsza gdyby parzyć ją inaczej, w taki sposób parzona jest bardzo ciekawa (jak na cenę) ale niepozbawiona wad. 6/10 z potencjałem na więcej, jeśli znaleźć lepszą metodę.
CzajmanStas
Miniaturowa wersja klasycznego Chi Tse Binga. Po zaparzeniu otrzymamy ciemno-brunatny, gęsty napar o specyficznym smaku drewna, kory, gorzkiej czekolady z delikatnie kwasową nutą na końcu. Dla osób które chcą przetestować i spróbować wytrawne smaki herbaty.
CzajmanStaś
Miniaturowa wersja klasycznego Chi Tse Binga. Po zaparzeniu otrzymamy ciemno-brunatny, gęsty napar o specyficznym smaku drewna, kory, gorzkiej czekolady z delikatnie kwasową nutą na końcu. Dla osób które chcą przetestować i spróbować wytrawne smaki herbaty.
panna
Z perspektywy laika: dobry, zrównoważony smak odkrywający więcej intensywności po wystudzeniu.