Herbata biała i żółta

Po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA

Lekko oksydowane (fermentowane) - stopień przetworzenia: 10 – 20%

Herbaty białe produkowane są z najdelikatnieszych listków przez co ich smak i aromat jesty wyjątkowy, bardzo subtelny i łagodny. Przez specyficzny sposób obróbki herbata biała zwiera duże ilości składników korzystnych dla organizmu, tj. witaminę C, przeciwutleniacze oraz polifenole i kofeinę.

Sposób obróbki: zebrane z krzewów liście układa się na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdnięcia. Co jakiś czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści dochodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszemu procesowi oksydacji.

Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut.

 

Herbaty żółte

(po chińsku: HUANG CHA, po japońsku OO CHA)

są lekko, późno fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%.

Herbata żółta to najwyższej klasy herbata, w dawnych czasach przeznaczona wyłącznie na Dwór Cesarski – herbata cesarska. Obróbka następuje w specjalnym procesie, do niedawna owianym tajemnicą. Świeże listki są gwałtownie zagrzewane, przez co dochodzi do deenzymacji (zatrzymanie niepożądanych procesów oksydacyjnych), następnie jeszcze wilgotne listki są kształtowane i formowane. Potem wkłada się je do ogrzewanych naczyń, gdzie dochodzi, przy utrzymywaniu stałej temperatury i wilgoci, do powolnej późnej oksydacji. Ten proces może trwać kilka dni, następnie następuje suszenie. Przygotowujemy wodą o temperaturze 75°C przez dwie minuty.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl