Herbata czarna i czerwona

Po chińsku: HONG CHA, po japońsku KOO CHA, w językach zachodnich HERBATA CZARNA

W pełni fermentowane - stopień fermentacji: 80 – 90%

Herbaty w pełni fermentowane, pochodzące z Chin – odpowiednik herbat czarnych. Sposób produkcji: wilgotne listki są układane aby zwiędły na ramach, pod którymi jest nawiew ciepłego powietrza. Potem wkłada się je do rollerów (wanna rotacyjna), w których dochodzi do naruszenia ich struktury komórkowej i rozpoczyna się głęboka enzymatyczna oksydacja uwolnionych polifenoli. Następnie listki rozkłada się na tzw. stołach fermentacyjnych, w pomieszczeniach, w których jest utrzymywana wysoka temperatura i odpowiednia wilgotność. Tu dochodzi do pełnej fermentacji. W końcowym etapie herbaty są dokładnie dosuszone na suszarkach pasowych.

Zalewać wodą tuż po zagotowaniu, część herbat czerwonych można zalewać wielokrotnie. Herbaty o delikatnych listkach zalewać chłodniejszą wodą. 

 

 

Assam CTC Kundalimukh Assam CTC Kundalimukh
Region uprawy: Indie, Assam
Cena: 3,75 zł
szt.
zobacz więcej
Cejlon Earl Grey Akbar 80g Cejlon Earl Grey Akbar 80g
Region uprawy: Sri Lanka - Cejlon
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
Cejlon Muslim Tea 100g Cejlon Muslim Tea 100g
Region uprawy: Sri Lanka - Cejlon
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
  • nowość
Czajszana Czajszana
Region uprawy: Gruzja
Cena: 3,25 zł
szt.
zobacz więcej
Darjeeling  Himalaya Darjeeling Himalaya
Region uprawy: Indie, Darjeeling
Cena: 6,25 zł
szt.
zobacz więcej
Darjeeling  Himalaya 100g Darjeeling Himalaya 100g
Region uprawy: Indie, Darjeeling
Cena: 30,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
Herbata Masala Herbata Masala
Region uprawy: Indie, Assam
Cena: 6,50 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl