Kategorie
Cena
-
od
do
Promocja
Herbaty japońskie
Herbaty pochodzące z Japonii to herbaty wyjątkowe. Camellia sinensis przybyła do Japonii z Chin na początku IX wieku i od tamtego czasu zaczęła się w tym kraju rozwijać wyjątkowa kultura picia naparu z jej liści, stąd też dzisiaj herbaty chińskie i japońskie różnią się nie tylko procesami technologicznymi i smakiem, ale też całą tradycją z nimi związaną. Jedyna rzecz, która pozostała niezmienna dla tych krajów, to podejście do herbaty w sposób ceremonialny (na co ogromny wpływ miał buddyzm, filozofia shintō w Kraju Kwitnącej Wiśni i taoizm oraz konfucjanizm w Państwie Środka). Ceremonie te, do dziś, cechują się ogromną dbałością o każdy szczegół, a to sprawia, że możemy cieszyć wszystkie zmysły, skupiając się na odczuciach i na wolnym, swobodnym przepływie bodźców płynących przez ciało z tej cudownej rośliny.
Liście Wiśni Sakura 2023 40 g
Tylko w ofercie Czajowni! Wyjątkowy rarytas z Kraju Kwitnącej Wiśni. Młode liście specjalnej odmiany drzewa wiśniowego, obrywa się ręcznie tylko raz do roku, w sierpniu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Kabukicha BIO 2023 50 g
Kabukicha (kabusecha) to herbata zacieniana przez 14 dni przed zbiorem, charakteryzuje się wyrazistym smakiem umami.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Bancha Kyoto BIO 2023 50 g
Klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczony do picia codziennego.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Sencha Kagoshima BIO 2023 50 g
Klasyczna herbata japońska najwyższej jakości o łagodnym, trawiastym smaku.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Tamaryokucha Ureshino 2023 50 g
Herbata uprawiana na południu Japonii, co nadaje jej unikalny charakter.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 2023 50 g
Jedyna japońska herbata obrabiana chińską metodą prażenia na gorących patelniach.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 2023 50 g
Odmiana górskiej herbaty Sencha ze stoków w okolicach Hamamatsu z prowincji Shizuoka.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Shincha Kagoshima 2024 50 g
Shincha, czyli tzw. japoński First Flush.
Dostępność: brak towaru
Herbata zielona Genmaicha BIO 2023 50 g
Herbata liściasta sencha z dodatkiem prażonego ryżu to tradycyjny specjał japoński.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Kukicha BIO 2023 50 g
Herbata składająca się zarówno z listków jak i w większości łodyżek krzewu herbcianego, które wyodrębniane są w procesie separacji optycznej. Tak powstała herbata ma pełnowartościowy smak i aromat, jednak ma bardzo niską zawartość kofeiny (teiny).
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Hojicha BIO 2023 50 g
Prażona herbata łodyżkowa polecana jako napój po obfitym obiedzie.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Matcha Kyoto BIO 2023 30 g
Zielona herbata prosto z Japonii. Matcha od najlepszego i najstarszego producenta Matchy w Japonii - Pana Marukyu Koyamaen. Herbata z certyfikatem BIO.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 7 dni
Herbata zielona Matcha Usucha TAKAMINE BIO "Wysoka Góra" 30 g 2023
Bardzo wysokiej jakości Matcha ceremonialna.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 7 dni
Sencha PIRAMIDKA
Fukamushi to rodzaj zielonej japońskiej herbaty sencha, która doskonale nadaje się do codziennego popijania, szczególnie wówczas gdy nie mamy czasu na ceremonialne podejście i chcemy po prostu napić się dobrej japońskiej herbaty bez zbędnych ceregieli. Fukamushi Sencha ma bardzo drobne i kruche liście, jest niebywale słodka.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Sakura PIRAMIDKA
Sakura to wyjątkowy rarytas z Kraju Kwitnącej Wiśni (Japonia). Młode liście specjalnej odmiany drzewa wiśniowego połączone z delikatnością zielonej herbaty łodyżkowej Kukicha. Herbata nie posiada żadnych sztucznych aromatów a jedynie naturalny pochodzący z liści drzewa wiśniowego.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata zielona Matcha Natural BIO 50 g 2023
Kulinarna odmiana japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha. Często używana w japońskiej kuchni jako składnik do wielu potraw, deserów i słodyczy.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Herbata w Japonii pierwotnie była traktowana jako lekarstwo, z tego też powodu, była stosowana w japońskiej ceremonii przygotowywania herbaty, znanej jako Sadō czyli "droga herbaty" lub Chanoyu - "wrzątek na herbatę". Droga herbaty odnosi się w tym przypadku przede wszystkim do herbaty Matcha - zacienianej przez kilka tygodni i zmielonej, o intensywnym, jasnozielonym kolorze. Podczas picia tak wysokogatunkowej herbaty, jaką jest matcha wypija się zarówno wodę niezbędną to jej przygotowania jak i sam sproszkowany liść, to wszystko sprawia, że nasze ciało absorbuje z naparu niezwykłą wręcz porcję wielu prozdrowotnych składników, takich jak antyoksydanty (1 gram herbaty Matcha dostarcza organizmowi ponad 5 razy więcej antyoksydantów niż gorzka czekolada, 10 razy więcej niż orzechy włoskie czy 50 razy więcej niż szpinak*), EGCG - silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, L-teaina, znana jako "smart drug", wyraźnie poprawiająca pamięć i koncentrację oraz charakterystycznie relaksująca ciało, oraz teina, która pobudza ciało i umysł. Z tego też powodu, w Japonii z matchy robi się praktycznie wszystko - od wytrawnych potraw, po napoje i desery.
Może Ci się także spodobać:
*źródło: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacites of Common Foods in the United States
Mimo tego, japończycy słyną także z najwyższej jakości herbat liściastych, takich jak Gyokuro czy powszechnie znana Sencha. Charakterystyczny smak umami jest tym, czego często można szukać w wielu herbatach zielonych wysokiej jakości. Są też oczywiście wyjątki, takie jak Hōjicha, czyli prażone łodyżki o chlebowo-słodowym smaku.
W znakomitej większości, w Japonii produkuje się herbaty zielone. Procesy, przez które przechodzą herbaty liściaste wymagają dużej pracy i są to: zacienianie (jedynie dla herbat najwyższej jakości, jak Kabukicha czy Gyokuro), które wpływa na wzmożoną produkcję L-Teaniny odpowiedzialnej za smak umami, zbieranie liści, zarówno ręcznie jak i maszynowo, zakończenie oksydacji liści przy użyciu pary wodnej (w Chinach najczęściej oksydację przerywa się na wokach), wielokrotne suszenie, zwijanie i końcowa klasyfikacja oraz przebieranie liści.
Wszystkie herbaty japońskie w sklepie Czajowni są herbatami wysokiej jakości, ponieważ sprowadzamy je z samego źródła - jest to wynik wielu lat doświadczeń i poznania niezwykłych plantatorów i ludzi herbaty takich jak Pan Masahiro Takada, japońskiego mistrza herbacianego, który selekcjonuje i dostarcza te herbaty dla nas, oraz dzieli się niezwykłymi przepisami i tajemnicami, abyście mogli cieszyć się herbacianą czarką wypełnioną naparem najwyższej klasy.