Promocje
Kukicha Kyoto BIO 70g 2019
Kukicha Kyoto BIO 70g 2019
55,00 zł 45,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
Rooibos PIRAMIDKA
Rooibos PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.
Kashmir PIRAMIDKA
Kashmir PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.
Czekoladowa PIRAMIDKA
Czekoladowa PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.
Różana PIRAMIDKA
Różana PIRAMIDKA
2,50 zł
szt.

Kombucha dawniej znana głównie jako cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach, dziś traktowana jest bardziej jako napój chłodzący i alternatywna do innych płynów, także wyskokowych. Powstaje na bazie naparu z liściastej herbaty, który poddawany jest fermentacji z udziałem hodowli symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Tak zwany grzybek herbaciany lub grzybek japoński, nazywany jest też SCOBY (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts). Pierwsze wzmianki o oczyszczających i energetyzujących właściwościach kombuchy można znaleźć w chińskich źródłach z ok. 220 roku p.n.e, za czasów dynastii Jin. Kombucha jest napojem o kompleksowym profilu smakowym, lekko słodki, kwaskowaty, musujący  i orzeźwiający. Da się w niej odnaleźć szereg nut smakowych, podobnie jak w dobrej gatunkowo herbacie.

 

Kombucha to napój uzyskiwany na bazie słodzonej herbaty w procesie fermentacji za pomocą tzw. grzybka herbacianego SCOBY (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży). Kombucha pochodzi z północno-wschodnich Chin (Mandżuria), gdzie była ceniona za czasów dynastii Jin, około 220 p.n.e., ze względu na swoje właściwości odtruwające i energetyzujące. W 414 r. Lekarz Kombu przywiózł herbaciany grzyb do Japonii i użył go do leczenia problemów trawiennych cesarza Inkyo. Wraz z rozwojem szlaków handlowych Kombucha trafiła najpierw do Rosji, a następnie do innych krajów Europy, pojawiając się w Niemczech na przełomie XIX i XX wieku.  W wyniku niedoboru liści herbaty i cukru powodowanych przebiegiem II Wojny Światowej wiedza na jego temat popadła w częściowe zapomnienie. W kolejnych dekadach, wraz rozwojem medycyny naturalnej Kombucha została odkryta na nowo, co zaowocowało szeregiem badań potwierdzających jej dobroczynne właściwości.

Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku wzmacnia układ immunologiczny i tym samym pomaga w zapobieganiu przeziębień. Mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych, reguluje przemianę materii oraz ciśnienie krwi, odtruwa organizm, wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej, przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz sprzyja przemianie materii - cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu organizm lepiej je przyswaja. Może również skutecznie służyć przywracaniu mikroflory jelit po leczeniu antybiotykami. Ponadto wpływa kojąco na układ nerwowy, dodaje siły i poprawia koncentrację, wzmacnia organy (serce, siłę widzenia, stawy, skórę oraz włosy), łagodzi objawy reumatyzmu, zmniejsza ryzyko nowotworów, zmniejsza poziom złego cholesterolu, zmniejsza objawy menopauzy, a także łagodzi objawy migreny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl