Herbata Oolong

Po chińsku: QIHONG CHA, po japońsku SEI CHA, znane też jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi.

Częściowo fermentowane - stopień fermentacji: 15 – 70%

Określane także jako herbaty niebieskozielone, turkusowe, szmaragdowe lub ulungi.

Sposób przetworzenia: świeże listki wkłada się do obracających się koszy, przy ciągłym nawiewie ciepłego powietrza. Powoduje to powolne naruszenie struktury liści i ich więdnięcie oraz powolne wysychanie. Proces taki powtarza się wielokrotnie naprzemiennie z formowaniem listków w małe kuleczki na stołach rotacyjnych (nie dotyczy wszystkich oolongów). Ilość cykli determinuje stopień fermentacji danej herbaty.

Większość herbat turkusowych można zaparzać wielokrotnie, wodą około 80-90°C, przez 2 minuty. Zanany i polularny jest też sposób parzenia KONG-FU CHA, polega na sporządzaniu wielu krótkich parzeń (15-30 sekund) wrzącą wodą. Należy wtedy użyć dużej ilości liści i małego czajniczka. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl