Herbata zielona

Po chińsku: Lü CHA, po japońsku: RYOKU CHA

Niefermentowane - stopień fermetacji: 0 %

Herbata zielona powstaje z liści nie poddawanych oksydacji (lub fermentacji). Zaraz po zbiorach poddaję się ją procesowi deenzymacji, który zatrzymuje przemiany biochemiczne. W Japonii poprzez działanie pary wodnej, zaś w Chinach i większości innych krajów, herbatę zieloną praży się na rozgrzanych metalowych patelniach. Temperatura metalowej misy różni się w zależności od regionu, czy tradycji i metody charakterystycznej dla danej herbaty. Potem kształtuje się i suszy listki.

Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem, należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla herbat chińskich odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka. 

Zielona herbata ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to napar wielokrotnego parzenia. Pierwsze parzenie uwalnia najwięcej teiny, dlatego taki napar działa pobudzająco. Kolejne zaś łagodzą napięcie i stres. Napar przyspiesza metabolizm, co przyspiesza efekty odchudzania. Ponadto regularne picie tego napoju pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom krwi. Napar jest bogaty w witaminy C, E i B oraz antynowotworowe garbniki. Ma również wysoką zawartość fluoru cennego dla zdrowia zębów.

 

Genmaicha Kyoto 70g Genmaicha Kyoto 70g
Cena: 45,00 zł
szt.
zobacz więcej
Hojicha Kyoto 50g Hojicha Kyoto 50g
Cena: 35,00 zł
szt.
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl