JAK ZACZĄĆ

Czaj! Witaj na stronie Czajowni!

Cieszymy się, że tu jesteś. Czajownia to marka herbat liściastych oraz sieć tradycyjnych herbaciarni. W naszej ofercie znajdują się klasyczne gatunki i najlepsze sorty herbat liściastych, które od kilkudziesięciu lat sprowadzamy bezpośrednio z obszarów produkcji. Zajmuje się tym nasza spółka matka z siedzibą w Pradze i kontaktami na całym świecie. Oferujemy przede wszystkim herbaty klasyczne, liściaste, czyste i tradycyjne, dokładnie takie jak pije się na obszarach produkcji. Sprowadzamy herbaty prosto od plantatorów, przez co możemy zagwarantować ich najwyższą jakość i świeżość. 

Główny podział herbat obejmuje kolory oraz pochodzenie liści. O ile wiadomo jak rozumieć pochodzenie herbaty, o tyle podział na kolory herbaty jest rzeczą umowną i dotyczy stopnia przemian biochemicznych, jakie zachodzą podczas obróbki świeżo zebranych listków krzewu Camelia Sinensis. Oprócz tego, herbaty różnią się też rodzajem zbieranych liści (od szczytowych, tzw. tipsów, przez drugi, trzeci listek, aż po duże liście z dalszych części krzewu), zawsze są to jednak liście, które wegetują w danym sezonie. Inną cechą obok stopnia oksydacji (czyli stopnia przemian biochemicznych - ciemnienia enzymatycznego, czasem nazywanego fermentacją), która jest częścią obróbki świeżych listków, jest ich ukształtowanie, uformowanie (np. herbaty o płaskich liściach, zrolowane, zwinięte w literę S, zwinięte w kulki, prasowane, łamane czy sproszkowane). Istotnym czynnikiem jest również odmiana lub kultywar krzewu herbacianego oraz warunki w jakich rośnie, tzw. terroir (wysokość nad poziomem morza, rodzaj gleby, klimat, pogoda itd. itp.), a także wiek rośliny. Herbatę zbiera się też z większych i mniejszych drzew herbacianych. Wszystkie opisane powyżej różnice pomiędzy herbatami, nie wspominając o sposobie zaparzenia, mają wpływ na właściwości, smak, aromat i odbiór herbaty.

Sposób zaparzenia ostatecznie determinuje dawkę przyjemności jaką dostarczy nam herbata i ma kluczowy wpływ na smak i aromat naparu. Jest pożądanym zaparzać herbatę z uwagą i w sposób przemyślany. Praktykowanie parzenia herbaty pozwala dostrzegać nieodczuwalne na pierwszy rzut oka walory. Parzenie herbaty doskonale sprawdza się w roli rytuału o większym lub mniejszym stopniu zaawansowania, ale nie wyklucza to opcji picia dobrej herbaty liściastej tak po prostu, bez namaszczenia i zbędnych ceregieli.   Do przygotowania herbaty liściastej potrzeba naczynia i wody. Nie należy się bać parzenia herbat liściastych, wystarczy zrozumieć, że na intensywność, smak i pijalność naparu mają wpływ trzy główne czynniki: temperatura wody, ilość użytych liści i czas parzenia. Każdym z tych parametrów można regulować dawkę doznań płynącą z picia herbaty. Jeżeli użyć w miarą mało liści i ostudzoną wodę, śmiało można zalewać liście zielonej herbaty w szklance. Idealnie jest oczywiście oddzielać liście od naparu pozostawiając je w czajniku a napar przelewając do naczynia, z którego pijemy. Nie musi to być wcale chiński czy japoński czajniczek i wyszukana czarka, a zwykły imbryk i szklanka lub kubek. Ważne aby zmieścić gotowy napar w naczyniu do którego przelewa się herbatę z czajnika/imbryka. Używanie wygodnej ceramiki czy porcelany dedykowanej piciu herbaty ma oprócz walorów użytkowych wymiar estetyczny i to niekiedy jest motywacją do zakupu profesjonalnych zestawów ceramiki. 

Więcej rozważań na temat parzenia herbat liściastych znajduje się we wpisie na naszym blogu (przejdź do wpisu). O podziale na kolory herbat przeczytasz tutaj (przejdź do wpisu).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl