Herbata czarna Hagiang Snow Mountain - Zaśnieżona Góra 2022
Opis
Dzika czarna herbata z Wietnamu
Jej historia jest identyczna jak zielonej siostry. Herbata czarna wytwarzana ortodoksyjną metodą przez farmerów H'mong oraz Dao. Produkowana jest wyłącznie z krzewów rosnących powyżej 1000 m nad poziomem morza i tylko ze szczytowych listków krzewu herbacianego. Herbata ma charakter typowy dla dobrych, całolistnych herbat w pełni fermentowanych, idealna na jesienne popołudnia.
Wytrawny smak
Zalany susz, w zapachu przypomina herbaty czarne pochodzące z Cejlonu z nutą wyraźnej słodyczy oraz subtelnym aromatem kiszonych warzyw, jednak suchy liść posiada niezwykły aromat kakao oraz mokrego drewna. Napar wyraźnie wytrawny, wyczuwalna jest sucha ziemia i drewno, w posmaku możemy poczuć gorzką czekoladę i surowe kakao.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Charakterystyka liści | Skręcone |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |
Kamil
26 listopada 2020Bardzo smaczna i wydajna herbata, podobna do analogicznych herbat z Yunnanu. Dobra zarówno do parzenia w większym czajniczku (parametry jak w zakładce "Charakterystyka", ale ja zalewam ją wrzątiem), jak i w zręcznym stylu gong fu!
Marcin Wiśniarski
10 listopada 2022Zacznę od zapachu tej herbaty. W odczuciu mojej około 6 letniej córeczki jest kwiatowy. I tu się z nią zgodzę. Dodałbym tylko miodową nutę. W smaku wyczuwam delikatną drzewność. Do tego miodowość i przede wszystkim kwiatowość. W tle jest nieco dymna. Doskonała moim zdaniem do picia na ogródkach działkowych, nad jeziorem lub na łące. Generalnie w otoczeniu przyrody.