window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })

Herbata zielona Genmaicha BIO 2023 50 g

4
Cena: 52,00 zł 52.00
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
* - Pole wymagane

Opis

Tradycyjna japońska herbata z prażonym ryżem ze zbiorów 2023

Genmaicha to tradycyjny specjał japoński. Jest to mieszanka herbaty zielonej z prażonym ryżem, nadaje się szczególnie w parne dni, zawiera mało kofeiny (teiny). Świetnie komponuje się z jedzeniem, bardzo często podawana jest do sushi, wspomaga trawienie rybiego tłuszczu. Liście z kultywaru Yabukita. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza herbatę z brązowym ryżem.

Legenda o herbacie i ryżu

"Niemiecka" legenda opowiadana przez Japończyka, mówi że w dawnej Japonii, imię Genmai, nosił sługa shoguna, który ośmielił się podać swojemu panu herbatę w naczyniu nie dokładnie oczyszczonym z ryżu. Shogun, wzburzony stanem naczynia, nakazał ściąć swojego sługę. Potem spróbował naparu z ryżem, który okazał się smaczny i nazwał ten napój Genmai-cha na cześć swojego służącego. Prawda zdaje się być jednak bardziej prozaiczna, ponieważ to japońska biedota dosypywała ryż do herbaty aby zmniejszyć jej zużycie.

Certyfikat BIO

Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.

Charakterystyka

Ilość liści 1,5 g / 100 ml
Temperatura wody 70°C
Czas parzenia 1,5 min
Ilość naparów 3
Inne zalecenia Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III, IV - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. Temperatura 60-80 stopni.
Rok zbiorów 2023
Data ważności 31.12.2025
Charakterystyka liści Zwykłe
Profil smakowy i aromatyczny typowy smak dobrej jakości zielonej herbaty japońskiej z posmakiem ryżowym
Kolor herbaty Zielona
Oznaczenie jakości Certyfikowana BIO Organic

Opinie o produkcie (1)

26 listopada 2020

Najlepsza genmaicha, jaką piłem – jej sekretem jest użycie bardzo dobrej jakości herbaty, lepszej niż niejedna sencha dostępna na rynku! Warto ją zaparzyć w niższej temperaturze niż to się zwykle robi z genmaichą – ja zaczynam od 70-75 stopni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl