Bezpieczeństwo
zakupów

Darmowa wysyłka
od 150zł

Wysyłka w 48h

Świeże i przebadane herbaty

Herbaty ze sprawdzonego źródła

Grzybek herbaciany Kombucha

kobucha_mushroom.PNG
  • nowość
Dostępność: brak towaru
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Region uprawy: -
Kod produktu: 565

Opis

Herbatę Kombucha przygotowuje się przez umieszczenie kultury Kombucha (grzyba herbacianego) w słodzonym naparze herbacianym w celu fermentacji. Z powodu swojej popularności na całym świecie istnieje wiele przepisów na kombuchę, różniących się ilością herbaty, cukru i grzyba herbacianego, a idealne proporcje zależą od różnych czynników zewnętrznych takich jak: temperatura oraz cyrkulacja powietrza czy stopień izolacji od promieni słonecznych. Standardowa procedura jest następująca: Należy zagotować 1 litr zwykłej wody i zaparzać ok. 5 minut 5-10 g liści herbaty, odcedzić gotowy napar i posłodzić białym cukrem w ilości 50-100 g. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej herbatę trzeba przelać do uprzednio wysterylizowanego wrzącą wodą naczynia ze szkła lub szkliwionej ceramiki (może to być zwykły słoik) i zaszczepić ją przy użyciu drewnianej łyżki porcją grzyba herbacianego. Do naczynia dolewamy ok. 200 ml wcześniej przefermentowanej kombuchy, obniżając w ten sposób pH, co hamuje wzrost niepożądanych mikroorganizmów. Jeżeli przygotowujemy kombuchę po raz pierwszy etap ten możemy pominąć. Naczynie przykrywamy ręcznikiem papierowym, gazą lub płócienną ścierką aby powstrzymać owady. Fermentację przeprowadza się w temperaturze pokojowej od 20°C do 25°C w miejscu dobrze wietrzonym i jednocześnie możliwie zacienionym. W ciągu następnych kilku dni na powierzchni roztworu zacznie się unosić nowo utworzony grzybek herbaciany, tworząc przezroczystą i cienką żelopodobną błonę. W tym czasie herbata będzie pachnieć fermentacją i pojawią się bąbelki gazu z kwasu węglowego wytwarzanego podczas fermentacji. W zależności od temperatury (wyższa przyśpiesza proces) Kombucha będzie gotowa już po kilku dniach. Zbyt długa fermentacja doprowadza do powstania octu. Po upływie tygodnia nowy grzyb herbaciany rozwinie się na powierzchni herbaty w postaci krążka o grubości nawet 2 cm, pokrywając całą średnicę zlewki. Nowo utworzony grzyb herbaciany trzeba usunąć drewnianą łyżką i przechowywać w małej objętości sfermentowanej herbaty. Pozostały przefiltrowany napój powinien być przechowywany w lodówce w zamkniętych butelkach. Przechowując butelki przez dłuższy czas należy zwrócić uwagę na to, by nie były zbyt szczelnie zamknięte, ponieważ nagromadzony gaz może spowodować ich rozsadzenie.

Wśród składników grzybka herbacianego znajdują się:

- bakterie:
Acetobacter xylinum
Acetobacter xylinoides
Gluconobacter bluconicum
Acetobacter aceti
Acetobacter pasteurianum

- grzyby i drożdże:
Schizosaccharomyces pombe
pochodzenia Apiculatus
Saccharomycodes ludwigii
Pichia fermentans
Mycoderma pochodzenia Torula

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Houhin MINI JAPAN
Houhin MINI JAPAN
98,00 zł 80,00 zł
szt.
Nowości w sklepie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl