Herbata Zielona Dian Lu Cha - Zielony Yunnan 2023
Opis
Zielony Yunnan
Popularny gatunek znanej zielonej herbaty chińskiej, pochodzący ze słynnej południowochińskiej prowincji Yunnan. Herbata do codziennego popijania, która nie pozostawi nas obojętnych na swój niepowtarzalny smak i aromat.
Klasyk równo zwijany
Wybrane, równomiernie zwinięte listki koloru jasnozielonego, soczysty trawiasty, lekko dymny aromat z charakterystyczną nutą przypominającą kwiat cynamonowca. Ta herbata zaskakuje dużą mocą. W smaku pełna, lekko cierpkawa, z owocowo-kwiatowym posmakiem.
Cold brew na lato
Świetnie smakuje parzona tradycyjnie, jak również metodą cold brew. Metoda ta polega na maceracji, czyli namakaniu liści zimna wodą, w celu powolnego wydzielenia do naparu substancji w nich zawartych. Odpowiednią ilość liści należy umieścić w naczyniu z lodem i dopełnić wodą. Liście macerujemy tak długo, aż zdążą całkiem się otworzyć i nadać naparowi wyrazisty kolor oraz smak. Wówczas wystarczy przecedzić gotowy napar by cieszyć się orzeźwiającym napojem, który przyniesie ochłodę w upalne dni.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 75°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 1 |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
CzajmanStaś
16 stycznia 2021Moja ulubiona zielona chińska do codziennego picia w tym przedziale cenowym. Pełny, gładki, kwiatowy smak z nutami moreli, brzoskwiń, nektarynek. Parzenie w 70-75 stopniach przez 1,5 minuty jest idealne. Parzona w wyższej temperaturze, albo przez dłuższy czas uwolni do naparu delikatną cierpliwość, która nada mu mocniejszego charakteru. Można pokusić się o zrobienie drugiego naparu. Z zielonych chińskich do codziennego picia tej herbaty nie może zabraknąć na półce. Polecam wszystkim.