Herbata biała Ya Bao - Pączek, który jest skarbem 2020
Opis
Unikalna herbata biała z prowincji Yunnan, pąki dziko rosnących krzewów herbacianych. Pędy są zrywane zaraz po pojawieniu się na gałęziach starych drzew herbacianych – powoduje to, że wyglądają one niezwykle, przypominają małe ananaski. Przyjemny, świeży zapach bzu, smak w lekko żywicznym tonie. Niebywały rarytas herbaciany. Herbata pochodzi z dziko rosnących, starych drzew herbacianych o wyglądzie zupełnie odmiennym od tych, które znamy. Grube listki i pączki zespolone ze sobą tworzą unikalną kompozycję. Delikatny napar tej herbaty łączy w sobie słodycz i lekką ostrość, jakby sosnowych igieł, cedrowego i arbuzowego posmaku oraz nutkę wanilii. Herbata, której nie można pomylić z żadną inną, nie tylko ze względu na wygląd suszu, ale także jedyny w swoim rodzaju smak. Same pąki zawierają duże ilości teiny, jednak w bardzo niewielkiej ilości przedostaje się ona do naparu, co sprawia, że mogą ją pić także osoby wrażliwe na działanie kofeiny lub entuzjaści delektowania się naparem herbacianym wieczorową porą.
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 3 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | 80-100°C. Można parzyć praktycznie bez ograniczeń, zarówno pod względem czasu (herbata nie przeparza się), jak i ilości naparów, herbata jest niezwykle wydajna. |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Pochodzenie | Chiny, Prowincja Yunnan |
Mateusz
Parzyłem: 1g, 250ml, 80°C, kolejne parzenia: 2:30, 2:50... W smaku bardzo łagodna, roślinno kwiatowa, miód wielokwiatowy. Zapach również słodki. Mocno pijalna choć dość jednowymiarowa.
Joasia
Bezpieczna pozycja dla początkujących gdyż herbaty nie da się zepsuć, za to odwdzięcza się intensywnym kwiatowym smakiem. Stała pozycja na liście ulubionych herbat :)
CzajmanStas
Mógłbym określić tą herbatę jako "immortal", gdyż są to grube pączki herbaciane, a nie same liście. Nie da się tej herbaty zepsuć, a można bardzo fajnie się z nią pobawić. Temperatura parzenia między 70 a nawet 95 stopni. Parząc w niskiej temperaturze przez około 4-5min otrzymamy słodko kwiatowy smak z delikatnie miodową nutką. Natomiast parząc wrzątkiem przez 2-3min napar wyjdzie nieco bardziej "z pazurem". Z każdym kolejnym naparem wydłużamy czas parzenia o co najmniej 2min. A 5-6 parzenie można zalać i zostawić na noc. Rano będzie zimna, intensywna, ale bardzo smaczna. Można śmiało pić w wieczornych godzinach, gdyż Ya Bao nie uwalnia teiny do naparu.