Herbata biała Ya Bao - Pączek, który jest skarbem 2024
Opis
Luksusowa odmiana herbaty z dzikich krzewów, która słynie z wyjątkowego smaku
Unikalna herbata biała pochodząca z Chin. Jest uprawiana w górskiej prowincji Yunnan, a jej pąki są ręcznie zbierane z dziko rosnących krzewów herbacianych. Ta odmiana herbaty jest charakterystyczna dzięki swojemu unikalnemu wyglądowi. Pędy są zrywane zaraz po pojawieniu się na gałęziach starych krzewów herbacianych. Powoduje to, że wyglądają one niezwykle, przypominają małe ananaski. Jeśli szukasz wyjątkowego i luksusowego doświadczenia z herbatą, to Ya Bao jest idealnym wyborem. Wspaniale relaksująca biała herbata.
Delikatność i słodycz, którą docenią miłośnicy herbaty
Delikatny napar tej białej herbaty łączy w sobie słodycz i lekką ostrość, jakby sosnowych igieł, cedrowego i arbuzowego posmaku oraz nutkę wanilii. Ya Bao to biała herbata, której nie można pomylić z żadną inną, nie tylko ze względu na wygląd suszu, ale także jedyny w swoim rodzaju, unikalny smak, w którym można wyczuć nuty miodu i kwiatowej słodyczy. Przyjemny, świeży aromat bzu, w lekko żywicznym tonie. Same pąki zawierają duże ilości teiny, jednak w bardzo niewielkiej ilości przedostaje się ona do naparu, co sprawia, że mogą ją pić także osoby wrażliwe na działanie kofeiny lub entuzjaści delektowania się naparem herbacianym wieczorową porą. Ya Bao słynie również z wysokiej zawartości antyoksydantów. Ya Bao to biała herbata, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 4 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | 80-100°C. Można parzyć praktycznie bez ograniczeń, zarówno pod względem czasu (herbata nie przeparza się), jak i ilości naparów, herbata jest niezwykle wydajna. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Wyłącznie tipsy |
Kolor herbaty | Biała |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |
Mateusz
15 grudnia 2020Parzyłem: 1g, 250ml, 80°C, kolejne parzenia: 2:30, 2:50... W smaku bardzo łagodna, roślinno kwiatowa, miód wielokwiatowy. Zapach również słodki. Mocno pijalna choć dość jednowymiarowa.
Joasia
6 stycznia 2021Bezpieczna pozycja dla początkujących gdyż herbaty nie da się zepsuć, za to odwdzięcza się intensywnym kwiatowym smakiem. Stała pozycja na liście ulubionych herbat :)
CzajmanStas
6 stycznia 2021Mógłbym określić tą herbatę jako "immortal", gdyż są to grube pączki herbaciane, a nie same liście. Nie da się tej herbaty zepsuć, a można bardzo fajnie się z nią pobawić. Temperatura parzenia między 70 a nawet 95 stopni. Parząc w niskiej temperaturze przez około 4-5min otrzymamy słodko kwiatowy smak z delikatnie miodową nutką. Natomiast parząc wrzątkiem przez 2-3min napar wyjdzie nieco bardziej "z pazurem". Z każdym kolejnym naparem wydłużamy czas parzenia o co najmniej 2min. A 5-6 parzenie można zalać i zostawić na noc. Rano będzie zimna, intensywna, ale bardzo smaczna. Można śmiało pić w wieczornych godzinach, gdyż Ya Bao nie uwalnia teiny do naparu.
Łucja
30 stycznia 2021Wyczuwam w tej herbacie intensywnie kwiatowy posmak i... drzewa iglaste. Bardzo wyjątkowa biała herbatka do wieczornego popijania przy książce :)