Herbata czarna Darjeeling First Flush 2024 JUNGPANA FTGFOP1
Opis
Darjeeling First Flush - prestiżowa herbata z pierwszego zbioru 2024
W surowym, górskim klimacie Himalajów, w regionie Darjeeling rośnie jedna z najbardziej wyczekiwanych przez smakoszy herbat na świecie. Pierwsze wiosenne zbiory herbaty od marca do końca kwietnia zwane są First Flush. Uprawę herbaty w prowincji Darjeeling zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w XIX wieku ze sprowadzonej chińskiej odmiany.
Tradycyjnie, liście tej herbaty przechodzą wszystkie etapy przetwarzania co każda herbata czarna, jednak procesy zachodzące przy produkcji są o wiele krótsze. Z tego powodu Darjeeling First Flush charakteryzuje się zdecydowanie większą zawartością zielonych liści niż w przypadku późniejszych zbiorów oraz niesamowitą świeżością.
Ze względu na swoją wyjątkowość pierwszy zbiór bywa wyodrębniany z kategorii herbat czarnych i klasyfikowany jako jedyny w swoim rodzaju. Choć oficjalnie DJ FF zaliczany jest ostatecznie do herbat czarnych to posiada cechy, które pozwalają zestawiać go z innymi rodzajami, takimi jak oolongi czy nawet z herbatami zielonymi. Tym samym otwiera wśród miłośników herbaty nierozstrzygalną dyskusję na temat swojej natury.
Ogród Jungpana
Ogród Jungpana założony w 1899 roku to miejsce w Darjeelingu, w którym zdawać by się mogło, że czas się zatrzymał: nie dojedzie tam nawet żaden samochód. Cała herbata przenoszona jest przez tragarzy po długich i stromych schodach, które poprzedza przeprawa przez rzekę po małym mostku. Ogród słynie z tego, że systematycznie od lat w każdych kolejnych zbiorach uzyskuje herbatę najwyższej jakości. Jungpana składa się głównie z mało przefermentowanych liści, zawiera znaczną ilość tzw. tipsów (najszlachetniejszych szczytowych listków), ale też liści pociemniałych (w których zaszły procesy ciemnienia enzymatycznego), nadających herbacie głęboki smak, tak zwane "ciało".
Zbiory herbaty rozpoczynają się o świcie, gdy krzewy herbaty przykrywa jeszcze mgła. Zbieraczki herbaty pracują w swoim tempie, są wynagradzane od ilości zebranych liści. Wśród lokalnej społeczności, związanej z plantacją herbaty dba się o edukację najmłodszych i traktuje jak rodzinę. Fabrykę i ogrody herbaciane nasi przedstawiciele odwiedzali osobiście.
Szampan wśród herbat
Ta herbata nazywana jest szampanem wśród herbat i jest jedną z najbardziej poszukiwanych herbat pośród koneserów. Zielono-brązowe, drobne i lekko zwinięte liście wydobywają muszkatowy aromat, łączący woń dojrzałych cytrusów, kwiatu konwalii, pszczelego wosku i piżma. Tegoroczny zbiór w aromacie przywodzi też na myśl skórkę pomarańczy. Złocistobursztynowy napar cechuje się mocnym, wyrazistym, miodowo-orzechowym smakiem. W tym gatunku herbaty cenione są przede wszystkim za ich kwiecisty zapach oraz dużą dawkę kofeiny.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 1 |
Inne zalecenia | Można parzyć wodą zaraz po zagotowaniu, wtedy napar jest bardzo mocny. Nadaje się też do traktowania w sposób bardziej delikatny, co pozwala na parzenie wielokrotne. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | SFTGFOP |
Smak | miodowo-orzechowy z trawiastą nutą |
Kolor naparu | złocistobursztynowy |
Aromat | kwiatowy, muszkatowy, piżmowy |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Naturally Grown / Uprawiana Naturalnie |